Головна Новини Спорт олімпіада і змагання Україна може опинитися за бортом: чому рішення Мінмолоді та спорту – постріл собі в ногу
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна може опинитися за бортом: чому рішення Мінмолоді та спорту – постріл собі в ногу

Українські спортсмени виявилися заручниками ситуації, яку створило Мінмолоді та спорту

14 квітня 2023, 11:55 comments1377
Поділіться публікацією:

Кабмін України ухвалив рішення про заборону нашим спортсменам виступати на міжнародних турнірах, де будуть представлені атлети з Росії чи Білорусі. Відповідний указ показав народний депутат, олімпійський чемпіон із греко-римської боротьби Жан Беленюк на своєму Телеграм-каналі. Згідно з ним, українські спортивні федерації зобов'язані моніторити участь росіян та білорусів у міжнародних змаганнях та інформувати про це Міністерство молоді та спорту. Серед іншого ми можемо знятися з кваліфікації на чемпіонат Європи-2024 (адже на груповому етапі відбору виступає збірна Білорусі), позбутися знаменитого Бостонського та Лондонського марафонів, ЧС з боксу в Ташкенті, ЧС з дзюдо в Катарі, також українські тенісисти повинні знятися з Гарроса та Вімблдону. Спеціально для видання "Коментарі" експерти оцінили це рішення.

Україна може опинитися за бортом: чому рішення Мінмолоді та спорту – постріл собі в ногу

Українські спортсмени Фото: з відкритих джерел

Наше Мінмолоді та спорту замість того, щоб не припиняти спроб достукатися до міжнародних структур, приймає рішення не на користь України

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович пояснює:

"Подібне рішення вкотре наголошує на тотальній некомпетентності нашого профільного міністра – голови Мінмолоді та спорту Вадима Гутцайта. Його явна невідповідність займаній посаді. Про це говорили давно, але чомусь у хвилю останньої кадрової ротації в Кабміні його не зачепили. І тепер ми маємо таку проблему".

На думку експерта, дії профільного міністерства нагадують фразу дитинства "на зло мамі вуха відморожу". Це, впевнений Ігор Рейтерович, показує недієздатність, неефективність нашого Мінмолоді та спорту.

"Воно не змогло, маючи на руках колосальну доказову базу на тлі агресії з боку РФ із співучастю Білорусі, колосальну базу прецедентів (коли забороняли участь російських спортсменів у тих чи інших змаганнях), пояснити ключовим міжнародним федераціям та організаціям те, що для спортсменів цих двох країн має бути включене "червоне світло". Схоже, це пов'язано з відсутністю нормальної комунікації, а також з особистісними якостями українського міністра молоді та спорту", – вважає експерт.

Вже давно зрозуміло, продовжує він, що спорт та політика дуже пов'язані. Їх не вдасться розділити, як хочуть деякі федерації та організації.

"Але наше Мінмолоді та спорту замість того, щоб не припиняти спроб достукатися до міжнародних структур, приймає рішення, яке по суті є пострілом собі в ногу. Воно карає наших спортсменів. Тих, хто навіть за таких складних умов продовжує готуватися до змагань, представляє Україну на міжнародній арені, нерідко виграють. Самим фактом своєї участі у тих чи інших змаганнях постійно привертають увагу до російсько-української війни. Проводять різноманітні акції, збори коштів тощо. А профільне міністерство поставило їм підніжку", – наголошує Ігор Рейтерович.

Він не виключає, що наслідком такого непродуманого рішення має бути відставка міністра.

"На це слід звернути увагу президенту, – каже експерт. – Думаю, буде звернення з боку спортсменів (деякі з яких, як той же Жан Беленюк, є ще й нардепами), де прозвучить відповідний заклик. Де зроблять акценти, що таке рішення шкодить насамперед Україні. Якщо ми відмовляємося від такої участі та ще й накладаючи санкції на власні федерації, які не захочуть цього робити, то фактично даємо росіянам перемогти без боротьби на цьому полі бою. Логічно було б кожен випадок кожної окремої участі розглядати окремо. А не ухвалювати загальне – неконструктивне – рішення. Але, схоже, якісна, кропітка, креативна робота профільного міністерства неможлива за такого його керівництва, що вважає за краще перекласти всі проблеми на плечі профільних федерацій, зробивши спортсменів заручниками некомпетенції Мінмолоді та спорту".

Найгірше, що може статися – зросте кількість українських спортсменів, які переходитимуть під прапори інших держав

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян припускає, що це рішення Мінмолоді та спорту скоріше продиктоване емоційним підходом, ніж раціональним інтересом України.

"Адже фактично – це розписка профільних служб, що вони не змогли критично вплинути на міжнародні організації – щоб росіяни та білоруси не були присутніми на тих змаганнях, куди тепер не поїдуть наші спортсмени. Визнання, що наші спортивні чиновники, можливо, надто задерли планку очікувань, не зумівши взяти цю висоту. Фактично, це якась позиція шантажу за принципом – або росіяни, або ми", – зазначає експерт.

На його думку, не факт, що це дозволить ефективніше стимулювати відповідні організації (той самий Міжнародний олімпійський комітет), щоб представники країни-агресора та її помічника-Білорусі не брали участь у змаганнях. Але цілком очевидно, що це робить українських спортсменів заручниками міжнародної кон'юнктури.

"Найгірше, до чого це може призвести – зросте кількість українських спортсменів, які переходитимуть під прапори інших держав, виступаючи від них, щоб не зламати свою спортивну кар'єру", – констатує Олег Саакян.

Читайте також на порталі "Коментарі" – глава Пентагону наказав переглянути механізм доступу до розвідданих.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

14 квітня 2023, 11:25

Залізна завіса укромуністичного ГУЛАГу. Ментальність Талібан та ІДІЛ - православна ізоляція старовірів ортодоксів.


Новини