Головна Новини Спорт спорт і держава Настав час покласти край «липовим» тренуванням: навіщо потрібен електронний паспорт спортсмена
commentss НОВИНИ Всі новини

Настав час покласти край «липовим» тренуванням: навіщо потрібен електронний паспорт спортсмена

Ольга Саладуха вважає, що вводити електронний паспорт спортсмена потрібно якнайшвидше

14 січня 2022, 16:36
Поділіться публікацією:

Україна має оперативно запровадити електронний паспорт спортсмена, що покращить ефективність державних витрат у галузі спорту, дозволить підтримати талановиту молодь, збільшить результативність підготовки до національних та міжнародних змагань. Як передає портал "Коментарі", про це повідомила голова Підкомітету з питань спорту найвищих досягнень та спортивної діяльності, українська легкоатлетка, чемпіонка світу та Європи, призерка Олімпійських ігор у потрійному стрибку Ольга Саладуха.

Настав час покласти край «липовим» тренуванням: навіщо потрібен електронний паспорт спортсмена

Ольга Саладуха. Фото: з відкритих джерел

"Впровадження електронного паспорта спортсмена передбачено стратегією розвитку фізичної культури та спорту до 2028 року. E-паспорт необхідний для того, щоб нарешті навести лад у спортивній галузі. А саме з'ясувати, скільки спортсменів в Україні справді займається професійним спортом, якою є якість роботи тренерського складу, чи відповідає реаліям спортивна звітність, чи ефективно витрачаються державні кошти на спорт. В електронний паспорт внесуть дані про тренування, стан здоров'я, досягнення кожного спортсмена. Так буде створено єдину систему обліку. З одного боку, вона дозволить виявляти та підтримувати спортивні таланти, а з іншого – зупинити зловживання, коли державні кошти йдуть на оплату "липових" тренувань і не дають результату", — повідомила Ольга Саладуха.

За її словами, при цьому слід врахувати негативний досвід запровадження електронного паспорта спортсмена на Дніпропетровщині. Ще у 2016 році на Дніпропетровщині оголосили про старт пілотного проекту. Анонсували, що вже розробили відповідне програмне забезпечення і чекають лише на випуск банківських карток.

"Але коли я направила депутатське звернення до Дніпропетровської ОДА, виявилося, що досі нічого не зроблено. Проект фактично провалений. Сподіваюся, що це не повториться на державному рівні", – заявила Ольга Саладуха.

Вона запропонувала включити норми про електронний паспорт спортсмена до урядового законопроекту 5848.

"Тим самим ми убезпечимо Школи вищої спортивної майстерності (ШВСМ) відліквідації. Одним із аргументів було те, що, мовляв, у цих школах процвітають зловживання. E-паспорт спортсмена допоможе їх викорінити, тому що ми матимемо чітку та об'єктивну статистику щодо кожного спортсмена та тренера. Важливо не затягувати запуск проекту. Адже щодня зволікання – це величезні втрати коштів, які можна використати ефективно на благо українського спорту", — переконана Ольга Саладуха.

Читайте також на порталі "Коментарі" — відома українська легкоатлетка вирішила завершити кар'єру.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини