Головна Новини Спорт олімпіада і змагання Забуті види спорту: незвичайні змагання, які раніше були частиною Олімпійських ігор
commentss НОВИНИ Всі новини

Забуті види спорту: незвичайні змагання, які раніше були частиною Олімпійських ігор

Олімпійські ігри за весь час свого існування дуже змінювалися

4 лютого 2022, 17:35
Поділіться публікацією:

Відколи в 1896 році в Афінах почалися літні Олімпійські ігри, спортивні змагання змінювалися з кожною грою. Оскільки популярність спорту змінюється, додаються нові змагання, а старі поступово відходять. Зараз спортсмени змагаються в сотнях змагань у 32 різних видах спорту. З цих 32 лише п’ять — легка атлетика, стрільба з лука, плавання, гімнастика та фехтування — постійно пропонувалися на Іграх з 1896 року. Про це повідомляє Insider.

Забуті види спорту: незвичайні змагання, які раніше були частиною Олімпійських ігор

Олімпійські кільця - фото з відкритих джерел

Деякі змагання Олімпійських ігор спантеличують, і все ж багато з них існували протягом багатьох років. Перетягування канату, наприклад, було представлено в шести Іграх — стільки ж, як і бейсбол — з 1900 по 1920 рр. Деякі види спорту були невдалими експериментами. Більшість із них були представлені лише на один раз.

Більшість людей сходяться на думці, що таке олімпійський вид спорту. Він передбачає фізичні навантаження та змагання. Однак деякі залишені види спорту повністю виходять за межі, зокрема катання на моторних човнах, яке відбулося в 1908 році. Ще більш дивно, Ігри навіть включали мистецькі змагання з 1912 по 1948 рік.

Оскільки деякі види спорту зникли, на їхнє місце прийшли нові. З Олімпіади 1996 року в Атланті пляжний волейбол став невід’ємною частиною Ігор. Це не наймолодший вид спорту, який представлений у Лондоні. Три види спорту, які дебютували в Сіднеї в 2000 році, вважаються наймолодшими — триатлон, тхеквондо і біг на батуті.

Той факт, що біг на батуті, а не бейсбол, софтбол, регбі чи гольф є офіційним олімпійським видом спорту, може викликати здивування для деяких, але не бійтеся: є плани відновити кожен із них у найближчі роки.

Ось 13 забутих олімпійських видів спорту:

Перетягування канату

Перетягування канату вперше було проведено під час Олімпійських ігор в Парижі 1900 року і було проведено в шести різних Іграх як частина більш широкого комплексу легкоатлетичних змагань. 

Альпінізм

У 1924 році на перших зимових Олімпійських іграх у Шамоні були вручені перші медалі за альпінізм. Захід не був традиційним змаганням, яке проводилося під час проведення Ігор, натомість медалями нагороджувалися особи чи групи, які досягли найвизначнішого подвигу в альпінізмі з часів попередніх Ігор. 

Мистецький конкурс

Розпочавшись у Стокгольмі в 1912 році, Олімпіада включала конкурс мистецтв. Це нібито було частиною бачення Олімпійських ігор П’єра де Кубертена, який заснував Міжнародний олімпійський комітет (МОК) у 1894 році. Пізніше де Кубертен сам виграє золоту медаль за літературу на Іграх 1912 року. У 1948 році 25 країн відправили художників до Лондона для змагань в архітектурі, живописі, скульптурі, літературі та музиці; це був останній раз, коли мистецтво було представлено на Олімпіаді. 

Крикет

У 1900 році крикет став олімпійським  видом спорту  в Парижі, і лише дві команди, Великобританія та Франція, грали в нього.

Крокет

Крокет був представлений лише один раз — під час Олімпійських ігор 1900 року в Парижі — як офіційний вид спорту. Нагороджувалися медалями як в індивідуальних змаганнях, так і в парному розряді.

Jeu de Paume

Jeu de Paume, що означає "гра в долоні", з’явилася вперше в 1908 році в Лондоні. Аристократичний французький вид спорту вважається раннім предком тенісу і спочатку в нього грали долонею замість ракетки. У 1908 році грали важкими дерев'яними ракетками та м'ячами з пробковими центрами, що давало їм дуже невеликий відскок.

Лакросс

У лакросс грали лише на Іграх 1904 року в Сент-Луїсі та Іграх 1908 року в Лондоні, хоча в 1928, 1932 та 1948 роках він був включений як демонстраційний вид спорту, а не як офіційний олімпійський захід.

Катання на човнах

Катання на човнах з'явилося одного разу, на Іграх в Лондоні 1908 року. Його знову не включили в програму через правило в чинній Олімпійській хартії, що забороняє діяльність, яка значною мірою залежить від механізованого двигуна. 

Pelota

Пелота — це швидкісна гра, в якій кидають і ловлять м’яч зі стіни за допомогою вигнутого кошика чи іншого інструменту. Гра була офіційним олімпійським видом спорту лише під час Паризьких ігор 1900 року.

Поло

Вперше представлене як олімпійський вид спорту в Парижі в 1900 році, поло — це стародавня гра, яка бере свій початок з Китаю, Ірану та Індії. Через нестачу кваліфікованих гравців у грі брали участь чотири змішані команди з Мексики, Англії, Іспанії, Франції та Сполучених Штатів у своєму першому виступі на Олімпійських іграх. Гра не була включена в Ігри 1904 року через вартість  доставки коней за тисячі миль.

Ракетки

Гра в ракетки схожа на сучасний сквош. Однак є кілька відмінностей, включаючи обладнання. Гра виникла у Великобританії 18-го століття, де ув’язнені боржницьких в’язниць розважалися. На Іграх 1908 року в Лондоні були лише учасники з Великобританії. 

Roque

Єдиний  раз , коли роке з'явилося як олімпійський вид спорту, було в Сент-Луїсі в 1904 році, замінивши крокет. Гра велася на твердому корті, нагадуючи аспекти більярду та гольфу, на додаток до крокету. Єдиними учасниками конкурсу були американці.

Аеронавтика

Швейцарець Герман Шрайбер, ймовірно, відчував себе переможцем перед змаганням з аеронавтики на Олімпійських іграх у Берліні 1936 року. Адже він був єдиним учасником. Захід передбачав запуск планера з банджі. 

Як повідомляли раніше "Коментарі", естафета олімпійського вогню розпочалася в четвер, 3 лютого, на вершині Великої китайської стіни, і гонконгський актор Джекі Чан та китайські олімпійські призери приєдналися до церемонії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини