Головна Новини Спорт олімпіада і змагання Чи обмежать участь трансгендерів у зимовій Олімпіади в Пекіні-2022 - рішення МОК
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи обмежать участь трансгендерів у зимовій Олімпіади в Пекіні-2022 - рішення МОК

МОК прийняло документ з 10-пунктів, які є рекомендаціями, а не наказом

18 листопада 2021, 18:41
Поділіться публікацією:

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) оголосив про нову систему, яка стосується участі у змаганнях трансгендерних спортсменів, повідомляє агентство CNN.

Чи обмежать участь трансгендерів у зимовій Олімпіади в Пекіні-2022 - рішення МОК

Кастер Семеня - виступ за збірній ПАР з легкої атлетики (тимчасове відсторонення від змагань через DSD) - ілюстративне фото з мережі

Згідно з рішенням МОК, жоден з спортсменів не повинен виключатись із змагань через свій гендер. Документ стосується трансгендерів на осіб з  DSD (особливостями статевого розвитку). Він набуде чинності після олімпіади в Пекіні у 2022 році.

МОК також заявив, що різного роду тести та "інвазивні фізичні обстеження" для підтвердження статі – "неповажні" та "потенційно шкідливими".

Комітет вказує, що рішення не є юридично обов'язковим до виконання. Просто необхідно, щоб окремі спортивні федерації самостійно визначали суперечливі питання. Наприклад, чи отримує спортсмен, який відносить себе до певного гендеру, перевагу, пов"язаною з його статтю.

Каве Мехрабі, директор департаменту МОК, сказав:

"Ми пропонуємо усім міжнародним федераціям наш досвід і ведення діалогу, а не поспішний висновок. Це процес, який ми повинні пройти з кожною федерацією в кожному окремому випадку, щоб побачити, що насправді потрібно зробити".

Попередні рекомендації МОК були прийняті у 2015 році. Тоді вважалось, що трансжінка допускається до змагань у тому випадку, якщо протягом 12 місяців рівень тестостерону у людини був нижчий певного показника – менше 10 нмоль/л. Тепер відмінили вимогу моніторити чоловічий статевий гормон:

"Вам взагалі не потрібно використовувати тестостерон (щоб вирішувати, хто може змагатися)", - 

цитує видання Річарда Баджета, медичного директора МОК. Одночасно він застерігає, що це лише "вказівки", а не "абсолютне правило".

CNN вказує, що наукова спільнота досі сперечається, чи надають перевагу андрогенні гормони (як тестостерон). Однак тепер, після рішення МОК, трансжінки не будуть доводити своє право на участь у змаганнях. Натомість жіночі федерації спорту та окремі спортсменки повинні будуть самостійно відстоювати те, що вроджена чоловіча стать надає людині перевагу у тому чи іншому виді змагань.

Видання "Коментарі" раніше писало про те, як українські спортсмени та відповідне міністерство готуються до зимововї олімпіади у Пекіні, яка відбудеться 4-20 лютого 2022 р.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини