Які статистичні рекорди поставила збірна Італії на Євро-2020

Роберто Манчіні став п'ятим тренером, який вигравав трофеї зі збірною Італії

Перемігши на чемпіонаті Європи 2020 року, збірна Італії змогла побити кілька статистичних рекордів турніру. Про це повідомляє Gazzetto dello Sport.

Нинішні чемпіони є рекордсменами за кількістю трофеїв. Тренер команди Роберто Манчіні став п'ятим наставником, який вигравав трофеї зі збірною Італії. Раніше це вдавалося Вітторіо Поццо (чемпіонат світу 1934 і 1938), Ферруччо Валькареджі (чемпіонат Європи 1968), Енцо Беарзот (чемпіонат світу 1982) і Марчелло Ліппі (чемпіонат світу 2006).

Також головний герой оборони італійців Леонардо Бонуччі став найстаршим гравцем, який забивав на Євро. У свої 34 роки та 71 день він обігнав Бернда Хельценбайна, який встановив рекорд у 1976 році з Німеччиною в 30 років і 103 дні. Крім того його товариш по команді Джорджо К'єлліні є третім за віком гравцем, який коли-небудь зіграв у фіналі Європи (36 років і 331 день) після Йенса Леманна з Німеччиною у 2008 році (38 років і 232 дні) і Арнольда Мюрена з Голландією в 1988 рік (37 років і 23 дні).

Воротар збірної Італії Джіджі Доннарумма у 22 роки та 136 днів, став третім наймолодшим воротарем, що зіграв у фіналі чемпіонатів Європи та світу, після Хосе Анхеля Ірібара в 1964 році з Іспанією та Хуана Ботассо в 1930 році з Аргентиною.

Крім того, три італійських гравців увійшли до символічної збірної турніру, складену на основі статистики за позиціями. Це Бонуччі, Жоржиньйо та Верратті. Гравців розмістили за схемою 4-3-3: Пікфорд (Англія); Уокер (Англія), Бонуччі (Італія), Стоунз (Англія), Маель (Данія); Педрі (Іспанія), Жоржина (Італія), Верратті (Італія); Шик (Чехія), Дольберг (Данія), Стерлінг (Англія).

Бонуччі став єдиним гравцем, який не отримував травм серед восьми польових гравців, які зіграли у всіх семи іграх; Жоржиньйо - той, хто перехопив найбільше м'ячів (25); Верратті - той, хто створив найбільше моментів для своїх товаришів по команді (14).

Нагадаємо, що під час святкування перемоги збірної на Євро-2020 в Італії почалися масові заворушення. Міланським лікарям вдалося врятувати життя 15 поранених людей, троє з яких мали важкі поранення. Їх госпіталізували й констатували травми надзвичайного ступеня тяжкості, які молоді люди отримали від саморобних паперових бомб.

Додамо, що переможцем Чемпіонату Європи з футболу UEFA EURO 2020 (Євро-2020) стала Італія. Збірна Італії здобула кубок Анрі Делоне після серії пенальті й обійшла суперника з рахунком 3:2.

До того ж два останніх удари англійців потягнув італійський воротар Доннарумма, ставши кращим гравцем чемпіонату Європи 2020 року. Основний час закінчився з рахунком 1:1. Цей трофей став другим в історії італійського футболу.