Головна Новини Спорт футбол В УЄФА скасували рабство: спогад про те, як "справа Босмана" сколихнула всю футбольну громадськість
commentss НОВИНИ Всі новини

В УЄФА скасували рабство: спогад про те, як "справа Босмана" сколихнула всю футбольну громадськість

Бельгійський гравець зміг домогтися визнання своїх прав та скасування ліміту на легіонерів за законами ЄС

15 грудня 2021, 20:50
Поділіться публікацією:

Рівно двадцять шість років тому, 15 грудня 1995 року, в суді Європейського співтовариства (Люксембург) завершився розгляд доленосної "справи Босмана".

В УЄФА скасували рабство: спогад про те, як "справа Босмана" сколихнула всю футбольну громадськість

Босман - фото FIFA2018

Початок історії

Все почалося з того, що маловідомий (практично нікому не відомий) бельгійський гравець клубу "Льєж" Жан-Марк Босман вирішив відстояти свої права не в спортивному, а в цивільному суді проти свого роботодавця та скасувати ліміт на легіонер, що існував на той час в УЄФА.

Суть цієї історії полягає в тому, що колись бельгієць після закінчення договору з "Льєжем" захотів перейти у французький "Дюнкерк". Але його не відпустили, та ще й запропонували новий контракт на гірших умовах, ніж були. Звісно, гравець відмовився. Тоді "Льєж" виставив його на продаж за суму в один мільйон доларів. Звичайно, перехід Босмана до "Дюнкерка" провалився.

Справа Босмана

Розгляд справи розпочався у серпні 1990 року. Жан-Марк стверджував, що керівництво команди не має на футболіста жодних прав після закінчення терміну контракту. До того ж, він вважав, що ліміт на легіонерів у Європі слід скасувати. Справа в тому, що на той час, згідно з правилами УЄФА, у складі клубу на полі одночасно мали право перебувати три іноземці і ще двоє могли гріти "банку" на лаві запасних. Тоді до легіонерів зараховували всіх, хто був громадянином іншої країни та хто прожив у ній менше ніж п'ять років.

Вирішення справи та кінець історії

І ось після п'яти років засідань, 15 грудня 1995 року, всі члени юридичного інституту Європейського Союзу винесли вирішення справи на користь позивача до УЄФА. Вони вважали їх обґрунтованими, оскільки було порушено свободу Босмана відповідно до статті 48 Римського договору. У цій статті йшлося про свободу переміщення робочої сили всередині Європейського Союзу.

Вердикт у справі змусив УЄФА переглянути свої правила. Європейська футбольна організація дозволила футболістам після закінчення контрактів стає вільними агентами. А також скасувала ліміт на легіонерів, вихідців із країн Євросоюзу.

Сам Босман, після ухвалення рішення, отримав компенсацію у розмірі півмільйона доларів. Проте більше половини цієї суми пішло на оплату праці юристів. Крім того, за час "розбірок" з "Льежем" та УЄФА він розлучився з дружиною (не міг утримувати сім'ю) і жив кілька років у гаражі. Його підтримали друзі-футболісти, вони могли зібрати йому на життя суму, якої вистачило.

Сам Босман був змушений до кінця кар'єри грати в командах нижніх дивізіонів Бельгії. На жаль, після цієї справи жодного серйозного клубу не запропонував йому своїх послуг.

Раніше портал новин "Коментарі" повідомляв про статистику в чемпіонаті УПЛ перед зимовою паузою.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини