Головна Новини Спорт футбол Творець особливого стилю пенальті святкує свій день народження
commentss НОВИНИ Всі новини

Творець особливого стилю пенальті святкує свій день народження

Унікальному пенальтисту виповнилося 73 роки

2 грудня 2021, 19:20
Поділіться публікацією:








2 грудня 1948 року у Празі (Чехословаччина до 1989 року) народився Антонін Паненка. Більшу частину своєї кар'єри Антонін провів у празькому "Богеміансі" (1967-1981) та віденському "Рапіді" (1981-1985). Виступав також за австрійський "Санкт-Пельтен" (1985-1987). На клубному етапі він двічі ставав чемпіоном Австрії та тричі завойовував Кубок цієї країни. Був фіналістом Кубка кубків. А також – чемпіоном Європи-1976 року та бронзовим призером Євро-1980 року. Крім цього, визнавався найкращим гравцем Чехословаччини 1980 року.

Творець особливого стилю пенальті святкує свій день народження

Антонін Паненка - фото із відкритих джерел

Стиль "паненка"

В історію футболу чехословацький півзахисник увійшов як творець особливого стилю виконання одинадцятиметрового. Всі ми бачили сотні разів, як били пенальті: Пірло, Рамос, Мессі, Зідан. А як тут не згадати виконання у 1/8 фіналу ЧС-2006 у Німеччині одинадцятиметрового Артемом Мілевським. Футболіст підійшов до "точки" і вирішив бити не на силу та точність, а на хитрість. В результаті воротар, обравши кут стрибає, а Артем ударив м'яко під м'яч і по дузі відправив його в центр воріт. Голкіперу тільки залишалося проводжати "круглим" поглядом.


Такий стиль виконання пенальті після чемпіонату Європи 1976 року увійшов в історію футболу під назвою "паненка". Винахідником цього дива став півзахисник збірної Чехословаччини Антонін Паненко.

Як це було

Вперше в історії великих міжнародних змагань, у фіналі Євро-1976 чемпіон континенту вирішувався в серії пенальті. Збірним ФРН та Чехословаччини забракло ні основного, ні додаткового часу, щоб визначити переможця (2:2). Після сьомого пробиття пенальті рахунку був 4:3 (удар німецького гравця Хенесса виявився дуже неточним, м'яч пролетів над перекладиною) до "точки" підійшов 27-річний Антонін Паненка. Його удар став вирішальним у цьому фіналі.

Паненка не сильно підсік "круглого", який полетів центром, а воротар збірної ФРН Майєр стрибнув ліворуч. Він несильно підсік м'яч по центру, а голкіпер збірної ФРН Зепп Майєр стрибнув уліво – 5:3 і чемпіоном Європи стала збірна Чехословаччини.


Наступні роки

Надалі це ім'я футбольний світ чув не один раз. Легендарне виконання пенальті Паненки увійшло до історії "гри мільйонів". З того часу багато хто виконував "паненку", але навряд чи хто зміг покращити оригінал.

За словами самого Антоніна, після тренувань він залишався з воротарем команди та бив йому одинадцятиметрові. Зазвичай вони грали на шоколад чи баночку пива. Не завжди Паненки вдавалося вигравати. Тому одного разу йому спала на думку одна ідея — вдарити просто і легко по центру, адже в основному голкіпери намагаються вгадати кут і стрибнути туди. Внаслідок цього футбольний світ побачив диво під назвою "паненка".

Загалом за збірну Чехословаччини провів 59 матчів, забив 17 м'ячів.

Завершивши кар'єру, Антонін Паненко залишився у футболі. Зокрема, очолює "Богеміанс" як президент клубу.

Минулого року Антонін підхопив коронавірус. Сильно хворів, але в результаті зміг вилікуватись.

Раніше інформаційний портал "Коментарі" повідомляв про те, як українські футзалісти здійснили сенсацію у першому матчі Ліги чемпіонів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини