Головна Новини Спорт футбол "Мене часто відзначали за жвавість, з якою я діставав з воріт пропущені м'ячі": Історія Гордона Бенкса
commentss НОВИНИ Всі новини

"Мене часто відзначали за жвавість, з якою я діставав з воріт пропущені м'ячі": Історія Гордона Бенкса

Сьогодні, одному з найкращих воротарів ХХ століття могло виповнитися 84 роки

30 грудня 2021, 19:35
Поділіться публікацією:

Гордон Бенкс народився в англійському місті Шефілд. Саме він другий у списку найкращих воротарів світу ХХ століття (після Лева Яшина).

"Мене часто відзначали за жвавість, з якою я діставав з воріт пропущені м'ячі": Історія Гордона Бенкса

Гордон Бенкс - фото із відкритих джерел

В Англії виступав за: "Честерфілд" (1958-1959), "Лестер" (1959 — 1967) та "Сток Сіті" (1967-1977). Крім цього, кілька сезонів грав у ПАР, Ірландії та США.

Гордон розпочинав свій футбольний шлях у команді сталеливарного шефілдського заводу. У 16 років він мав шанс розпочати професійну ігрову кар'єру, але не склалося. Перебуваючи на перегляді у "Роумарш Велфер", він умудрився у двох товариських матчах пропустити 15 голів. Звичайно, такий результат не вразив керівництво клубу, і його було відраховано.

Проте через два роки його запросили до молодіжки "Честерфілда", де він і почав грати за два фунти на тиждень.

Переломний момент у житті Бенкса стався після того, як він прийшов із армії. Гордон повернувся до "Честерфілду" і зіграв із командою у фіналі молодіжного Кубка Англії. Вони програли "Манчестер Юнайтед", але гра 21-річного Бенкса була сприйнята на ура клубами з Першої ліги (прототип АПЛ). В результаті його купив "Лестер".

Гордон побачив, що футбол може стати справою всього його життя і запропоновані 15 фунтів на тиждень стали для нього справжнім багатством. Спочатку, новий вважався шостим клубним воротарем, але вже з початку сезону — був другим. А трохи згодом — став основним. Через розріз очей, у Бенкса було прізвисько "китаєць".

Всесвітню популярність Гордон Бенкс заробив на домашньому чемпіонаті світу в 1966 році, де він був визнаний найкращим воротарем. Його "суха" серія обчислювалася в 441 хвилину.

Сейв "китайця" після удару Пеле на ЧС-1970 року був визнаний журналістами та фахівцями найвидатнішим воротарським порятунком у футбольній історії.


У 34 роки Гордон Бенкс потрапив в аварію і втратив ліве ока. Проте він, навіть наполовину втративши зір, ще кілька років виступав на високому рівні.

Завершивши кар'єру в 1978 році, якийсь час тренував "Порт Вейл", у січні 1980 року був призначений генеральним менеджером клубу "Телфорд Юнайтед".

У 1982 році на короткий час повернувся до "Сток Сіті", де був тренером воротарів, а потім відійшов від футболу, оселившись із сім'єю у невеликому місті Мейдлі у графстві Чешир.

Помер Гордон Бенкс від раку нирок 12 лютого 2019 року.

Його досягнення:

Чемпіон світу (1966); бронзова призерка чемпіонату Європи (1968); 2-разовий володар Кубка Англійської ліги (1964, 1972); 2-разовий фіналіст Кубка Англії (1961, 1963); Футболіст року за версією Асоціації футбольних журналістів (1972).

Раніше, у матеріалі інтернет-видання "Коментарі" було названо клуб , який більше витратив на трансфери за 21 рік.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини