Головна Статті Спорт спорт і держава ТОП-7 спортивних подій 2021 року: Євро-2020, Олімпіада у Токіо, бій Усика та інші
commentss Cтатті Всі новини

ТОП-7 спортивних подій 2021 року: Євро-2020, Олімпіада у Токіо, бій Усика та інші

Сім основних спортивних подій року, що минає, за версією інформаційно-аналітичного порталу "Коментарі"

1 січня 2022, 06:00
Поділіться публікацією:








Рік, що минає, на відміну від попереднього ("ковідного"), приніс любителям спорту чимало позитивних емоцій. Усі основні події з 2020 були перенесені у 2021: Євро 2020, Олімпіада у Токіо та світові хокейні баталії. Крім цього, до них приєдналися чемпіонський бій Усика, результат Ф-1 і НХЛ. Інформаційний портал "Коментарі" розповідає про головні спортивні події 2021 року.

ТОП-7 спортивних подій 2021 року: Євро-2020, Олімпіада у Токіо, бій Усика та інші

ТОП-7 спортивних подій 2021 року. Колаж «Коментарі» / Д. Романюк

Футбол

Чемпіонат Європи з футболу проходив з 11 червня по 11 липня в 11 містах континенту (10 країн): Лондоні, Глазго, Амстердамі, Копенгагені, Севільї, Мюнхені, Баку, Римі, Будапешті, Санкт-Петербурзі та Бухаресті. Варто зазначити, що через пандемію коронавірусу з Більбао та Дубліна ігри перенесли до Севільї та Пітера.

На цьому турнірі було побито рекорд результативності попереднього Євро-2016. У 51 матчі команди забили 142 голи (4 роки тому – 108 м'ячів).

Щодо самого формату, то сам керівник УЄФА Александер Чеферін визнав, що він не зовсім справедливий:

"Певною мірою — це неправильно, що одні команди повинні долати понад 10 тис. км, а інші — всього 1 тис. км. Це несправедливо щодо вболівальників, які першого дня мають бути у Римі, а наступного — у Баку".

Найбільшу відстань довелося подолати збірній Швейцарії – 15 485 км, тоді як шотландці подолали всього 1108 км.

Євро-2020 став деяким збірним турніром відкриттів і сенсацій. Наприклад, збірна Данії, яка дійшла до півфіналу (після двох поразок на груповій стадії та втрати свого лідера Крістіана Еріксена). Окрім данців, приємно здивували футболісти України, Чехії та Швейцарії. Їх усіх поєднує той момент, коли збірні з безнадійного третього місця у групі змогли дійти до 1/4 фіналу.

ТОП-7 спортивних подій 2021 року: Євро-2020, Олімпіада у Токіо, бій Усика та інші - фото 2

Природно, трохи особняком стоять представники Уельсу. Британські футболісти вийшли з другого місця своєї групи, обійшовши турків і швейцарців. Щоправда, з 1/8 без шансів вилетіли від данців.

Розчаруванням турніру став виступ титулованого тріо: Німеччина, Португалія та Франція. Всі три збірні грали в одній групі. Разом вийшли до 1/8 фіналу і... пролетіли. Німці в історичному протистоянні програли англійцям. Французи за пенальті поступилися швейцарцям, а португальці – бельгійцям.

Переможцем стала збірна Італії. Підопічні Манчіні змогли здобути "золото" Євро-2020, обігравши у фіналі своїх англійських візаві у серії пенальті.

Згадуючи про цей турнір, можна було б згадати й різні акції за участю ЛГБТ, Greenpeace

і BLM. Суддівський скандал, який виник у півфінальному матчі Данія – Англія. Епізод із пенальті, яке заробив Стерлінг. Багато футбольних фахівців визнали той факт, що 11-метрового не було. Нападник англійців "пірнав" у штрафному майданчику данців.

ТОП-7 спортивних подій 2021 року: Євро-2020, Олімпіада у Токіо, бій Усика та інші - фото 3

Крім того, епідемія коронавірусу. Європейський центр профілактики та контролю за захворюваннями підрахував, що під час проведення турніру було зафіксовано 2,5 тис. випадків інфікування Covid-19.

Хокей

Чемпіоном НХЛ 2021 став вдруге поспіль (третій в історії) "Тампа-Бей Лайтнінг". На своєму майданчику клуб із "Тампи" обіграв у п'ятому поєдинку (1:0) серії (4:1) "Монреаль Канадієнс".

ТОП-7 спортивних подій 2021 року: Євро-2020, Олімпіада у Токіо, бій Усика та інші - фото 4

Сам сезон 2020-2021 був зіпсований пандемією коронавірусу. Регулярний чемпіонат скоротили до 56 матчів, а сам турнір розпочався 13 січня 2021 року. Формат НХЛ було змінено на один сезон. Через обмеження поїздок у Канаді у зв'язку з розповсюдженням Covid-19 усі сім команд "кленових" було визначено в одну лігу. У результаті плей-офф Національної хокейної ліги складався з 16 команд із чотирьох найкращих від кожного дивізіону.

Молодіжний ЧС-2020 проходив у період з 25 грудня 2020 року по 6 січня 2021 року. Переможцем турніру стали хокеїсти США, які у фіналі обіграли збірну Канади (2:0).


У матчі за третє місце між Фінляндією та Росією перемогу святкували представники Суомі (4:1).


Дорослий чемпіонат світу проходив з 21 травня до 6 червня цього року. Спочатку турнір мав відбутися у Білорусі та Латвії, але через політичні розбіжності більшість учасників турніру висловили протест проти його проведення у країні диктатора Лукашенка. Внаслідок цього хокейні "баталії" повністю переїхали до Латвії.

Чемпіоном світу стала збірна Канади. "Кленові", програючи 0:1 у фінальному матчі з фінами, змогли відігратися в овертаймі та вирвали перемогу (3:2).

У матчі за третє місце збірна США легко розібралася із сенсаційною Німеччиною – 6:1.

ТОП-7 спортивних подій 2021 року: Євро-2020, Олімпіада у Токіо, бій Усика та інші - фото 5

Найкращим бомбардиром став Коннор Браун (Канада), який заробив 16 очок (2+14). MVP чемпіонату став ще один канадець Ендрю Манджіпані. Найкращими гравцями стали: воротар Келвін Пітерсен (США), захисник Моріц Зайдер (Німеччина) і нападник Петер Цегларик (Словаччина).

Формула 1

У нинішньому сезоні перегонів Ф-1 відбулася сенсація. Зненацька "вистрілив" нідерландець Макс Ферстаппен. З 22 Гран-прі гонщик "Red Bull" став переможцем у 10. Його титулований "переслідувач" британець Льюїс Хемілтон із команди "Mercedes" — у восьми.

Останні перегони у сезоні Гран-прі-фіналу в Абу-Дабі стала божевільними, драматичними й у чомусь навіть скандальними. Розв'язка сезону Формули-1 2021 однозначно увійде в історію.

Перед початком старту у Макса був поул, а у Льюїса, що стартував другим, — більш довговічні шини медіум. Ферстаппен через помилку у кваліфікації змушений був починати перегони на софті.

Британець одразу перехопив лідерство у Ферстаппена. Але все вирішилося за 10 кіл. Пілот "Вільямаса" Ніколас Латіфі розбив свій болід і викликав машину ТБ. Водночас Ферстаппен заскочив на піт-стоп, щоб змінити гуму софту, а британець залишився на трасі.

ТОП-7 спортивних подій 2021 року: Євро-2020, Олімпіада у Токіо, бій Усика та інші - фото 6

Залишалося всього 4 кола, а технікам потрібно було прибрати болід Латіфі та очистити трасу від уламків. У результаті сейфіті-кар відпустив пілотів у боротьбу за коло до кінця. Ферстаппен був позаду, але на свіжих шинах. І, звичайно, Макс у такій ситуації обійшов Хемілтона на останньому колі та взяв титул.

Бокс

Головною подією боксерського року став бій Усик-Джошуа. Поєдинок був за право володіння поясами чотирьох версій: WBA, WBO, IBF та IBO.


Зустріч двох боксерів-важковаговиків відбулася у Лондоні. У ніч проти 26 вересня український боксер переміг британця. Бій тривав усі 12 раундів.

Судді одностайним рішенням дали перемогу українцю. У результаті Усик завоював чотири пояси чемпіона світу у важкій вазі.

Олімпіада у Токіо-2020

Літня XXXII Олімпіада, що закінчилася у Токіо, у саме проведення якої багато хто не вірив до останнього моменту, стала найнезвичайнішою за всю історію Ігор.

Почнемо з того, що спортсмени збірної Росії через допінговий скандал і санкції з боку Міжнародного олімпійського комітету та ВАДА виступали у Токіо у нейтральному статусі (без гімну, національної символіки під прапором ROC).

ТОП-7 спортивних подій 2021 року: Євро-2020, Олімпіада у Токіо, бій Усика та інші - фото 7

Найгучнішим скандалом Ігор став епізод із білоруською бігункою на 100 та 200 метрів Крістіною Тимановською. Спортсменка не повернулася до своєї країни. Річ у тому, що тренери збірної Білорусі вирішили заявити Крістіну на естафету 4х400, не порадившись із нею. Звичайно, спортсменка відмовилася та різко висловилася про цей інцидент у соціальних мережах.

У результаті білоруські представники намагалися відправити Тимановську додому. Але легкоатлетка відмовилася та попросила допомоги у МОК. Все закінчилося тим, що спортсменка переїхала до Польщі, де влада видала їй гуманітарну візу. Туди переїхав і її чоловік-тренер.

ТОП-7 спортивних подій 2021 року: Євро-2020, Олімпіада у Токіо, бій Усика та інші - фото 8

Своєю чергою Міжнародний олімпійський комітет відкликав у двох білоруських тренерів (які були причетні до справи Тиманівської) акредитації.

Ігри у Токіо стали першими, у яких взяв участь перший спортсмен трансгендер – штангістка Лорел Хаббард із Нової Зеландії. До 35 років Лорел була чоловіком на ім'я Гевін. Ще як представник "сильної" статі Хаббард брала участь у міжнародних змаганнях із важкої атлетики. У 2012 році чоловік змінив стать і став жінкою. У 2017 році Лорел здобула срібну медаль на чемпіонаті світу (категорія 90+).

Попри те, що Лорел Хаббард нічого не виграла, сама участь спортсмена-трансгендера викликала бурхливі дискусії. Багато хто стверджував, що її виступ – несправедливий стосовно інших жінок-штангісток.

ТОП-7 спортивних подій 2021 року: Євро-2020, Олімпіада у Токіо, бій Усика та інші - фото 9

Щодо популярності, то загалом інтерес до Олімпіади помітно знизився. Однією з причин стала пандемія коронавірусу, а перевантаженість програми. У Токіо розігрувалося 339 комплектів медалей (у Ріо було 306 медалей). З'явилися деякі екзотичні види спорту, такі як серфінг чи скейтбординг. Критики програми Ігор нарікали на те, що відбувається девальвація звання олімпійського чемпіона (японська школярка стала чемпіонкою у скейтбордингу), та закликали керівництво МОК її скоротити.

Щодо медального заліку, то перше місце виборола збірна США: 39 золотих, 41 срібна та 33 бронзові нагороди. На другому місці – Китай (38-32-18), на третьому Японія (27-14-17).

З пострадянських країн найбільше нагород (19, зокрема одне "золото") в України, а "золотих" (три) — в Узбекистану.

Звісно, у підсумкові події можна було б включити й фінали з біатлону, і непередбачуваний фінал ЛЧ, і фінальний матч Кубка Південної Америки на стадіоні "Маракана" (мінімальна перемога збірної Аргентини у матчі з Бразилією) та багато іншого. Але це вже справа смаку та певної принциповості.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про техно-підсумки-2021: які ґаджети, роботи та космічні технології дивували нас у році, що минає. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини