Головна Новини Спорт спорт і держава ТОП-10 відомих спортсменів, яких вже не побачимо у 2022 році
commentss НОВИНИ Всі новини

ТОП-10 відомих спортсменів, яких вже не побачимо у 2022 році

Деяких уже немає в живих

27 грудня 2021, 22:05 comments1161
Поділіться публікацією:

Завершення кар'єри може настати з різних причин: вік, травми чи, наприклад, втрата мотивації. І 2021 рік не став винятком — кілька надтитулованих атлетів завершили кар'єру, деякі — померли.

ТОП-10 відомих спортсменів, яких вже не побачимо у 2022 році

Ольга Саладуха - фото із відкритих джерел

Suspilne.media згадує десять спортсменів, яких не побачимо на змагальних майданчиках у 2022 році. 

Ольга Саладуха (Україна, легка атлетика, потрійний стрибок)

Найбільші досягнення: чемпіонка світу-2011, "бронза" Олімпіади-2012

Одна з найтитулованіших українських легкоатлеток, яка почала міжнародну кар'єру 20 років тому (на юніорському рівні). Її особистий рекорд становив 14.99 м — ця позначка Ользі підкорилась у 2012-му на змаганнях у Гельсінкі. А останнім стартом у кар'єрі Саладухи стали Олімпійські ігри в Токіо. 

Артем Мілевський (Україна, футбол)

Найбільші досягнення: 50 матчів за збірну України, 4-разовий чемпіон України

У вересні 2021-го 36-річний український нападник Артем Мілевський заявив, що офіційно завершує кар'єру. Останнім клубом Мілевського став "Минай", у складі якого він відіграв близько чотирьох місяців та провів 13 матчів, не забивши жодного м'яча.

ТОП-10 відомих спортсменів, яких вже не побачимо у 2022 році - фото 2

Найдовше в кар'єрі футболіст грав у київському "Динамо" — із 2002 до 2013-го. Загалом український нападник виступав у 11-ти клубах, зокрема, в Україні, Хорватії, Туреччині, Румунії, Угорщині, Росії та Білорусі.

Щодо збірної України, то в складі "синьо-жовтих" Мілевський провів 50 матчів і забив 8 голів. Зокрема, виконав успішне пенальті в матчі 1/8 фіналу ЧС-2006 проти Швейцарії.

Серхіо Агуеро (Аргентина, футбол)

Найбільші досягнення: 5-разовий чемпіон Англії, переможець Копа Америка

Влітку 2021-го року аргентинський нападник перейшов з "Манчестер Сіті" в "Барселону", певний час відновлювався після травми, дебютував, забив перший гол. А уже наприкінці жовтня Серхіо Агуеро не зміг закінчити матч чемпіонату Іспанії: аргентинцеві стало погано, його госпіталізували. Унаслідок обстеження стало відомо, що 33-річний форвард має серйозні проблеми з серцем. Саме це стало причиною завершення кар’єри аргентинця через місяць після інциденту в матчі Ла Ліги.

ТОП-10 відомих спортсменів, яких вже не побачимо у 2022 році - фото 3

Загалом аргентинський нападник на клубному рівні провів 685 матчів, у яких забив 386 м’ячів. 

За національну команду він відіграв 101 матч і забив 41 м’яч.

Пау Газоль (Іспанія, баскетбол)

Найбільші досягнення: чемпіон НБА, 3-разовий медаліст Олімпійських ігор

У серпні 2021 року 41-річний іспанський баскетболіст Пау Газоль оголосив про завершення кар'єри в збірній, а в жовтні прийняв рішення не грати й на клубному рівні.

Більшу частину кар'єри Газоль-старший провів у НБА. Він грав за "Лос-Анджелес Лейкерс", "Мемфіс Гріззліз", "Сан-Антоніо Спьорс", "Чикаго Буллз" та "Мілуокі Бакс". Водночас найуспішніші сезони його виступів були пов'язані з "Лейкерс". Саме з ними у 2009 і 2010 Газоль став чемпіоном НБА. Зрештою, номер іспанського гравця — 16 — був виведений із використання "Озерних".

ТОП-10 відомих спортсменів, яких вже не побачимо у 2022 році - фото 4

Завершувати ж кар'єру По вирішив у команді, де він її розпочинав — у "Барселоні". 

Бланка Влашич (Хорватія, легка атлетика, стрибки у висоту)

Найбільші досягнення: авторка другого найкращого результату в історії

38-річна хорватка Бланка Влашич — одна з найбільш титулованих стрибунок у висоту в історії. У 2008 році у неї була переможна серія з 34 турнірів поспіль, яка перервалась лише на Олімпіаді в Пекіні, де хорватка виграла "срібло".

ТОП-10 відомих спортсменів, яких вже не побачимо у 2022 році - фото 5

А в 2009 році вона стала другою спортсменкою в історії, якій підкорилась позначка у 2.08 метра. Таким чином вона побила не лише свій, а й національний рекорд.

Менні Пак'яо (Філіппіни, бокс)

Найбільше досягнення: чемпіон світу у 8 різних вагових категоріях

Восени 2021-го філіппінський боксер Менні Пак'яо заявив про те, що йде з боксу і тепер більше часу приділятиме політичній кар'єрі.

Філіппінець виступав серед професіоналів з 1995-го, його кар'єра тривала 26 років. За цей час Менні 12 разів ставав чемпіоном світу. Перший титул він здобув у 1998 році. Останній успішний захист він провів у 2019-му — Пак'яо переміг Кіта Турмана в бою за пояс WBA в напівсередній вазі. На момент звитяги йому було 40 років.

Пак'яо є єдиним боксером в історії, який ставав чемпіоном світу у восьми різних вагових категоріях. 

Арнд Пайффер (Німеччина, біатлон) і Ондржей Моравець (Чехія, біатлон)

Найбільші досягнення: Пайффер — 2-разовий олімпійський чемпіон, Моравець — 3-разовий олімпійський призер.

Пайфферу — 33 роки, а Моравцю — 37. І якщо Ондржей останніми роками не показував високих результатів в індивідуальних змаганнях, то Пайффер був одним із лідерів збірної Німеччини.

Моравець, своєю чергою, є триразовим призером Олімпіади-2014 (два "срібла" і "бронза"), чемпіон і призер чемпіонатів світу ("золото", два "срібла" і три "бронзи"). За 13 сезонів чеський спортсмен здобув лише одну індивідуальну перемогу на етапах Кубка світу і три — загалом.

Кімі Райкконен (Фінляндія, Формула-1)

Найбільше досягнення: чемпіон світу Формули-1

У вересні Райкконен оголосив про те, що нинішній сезон стане останнім у його кар'єрі у Формулі-1. Фінський пілот провів 19 сезонів у "Королівських перегонах". За цей час він виступав за McLaren, Ferrari, Sauber, Lotus і Alfa Romeo.

У 2007-му в складі Ferrari Кімі виграв єдиний чемпіонський титул. Також Райкконен двічі завершував сезон як віцечемпіон (2003, 2005) і ще тричі — на третій позиції загального заліку гонщиків Формули-1 (2008, 2012, 2018).

Свою ж останню гонку він провів у складі Alfa Romeo — в Абу-Дабі через проблеми з гальмами в боліді фінн не зміг фінішувати. Попри це, саме Райкконену дісталось звання "Пілота дня" за підсумком останньої гонки у 2021 році.

Сергій Морозов (Україна, футбол)

Найбільші досягнення: ексгравець "Зорі"

У жовтні 2021-го на 72-му році життя не стало Сергія Морозова — українського футболіста та тренера. 

Останні роки Морозов працював експертом на телеканалах "Футбол 1/2/3". За часів ігрової кар'єри український футболіст ставав чемпіоном СРСР у складі "Зорі" (1972). Також він виступав за "Локомотив" (Вінниця), "Десну" (Чернігів), "Шахтар" (Кадіївка), "Зорю" (Ворошиловград) і ЦСКА (Москва. Росія). На молодіжному рівні грав за київське "Динамо".

Водночас Морозов провів лише один матч у складі збірної СРСР у 1972. 

Ґерд Мюллер (Німеччина, футбол)

Найбільші досягнення: один з найкращих бомбардирів в історії світового футболу

У 2021-му світ залишився без одного з найкращих бомбардирів у історії — з життя пішов німецький нападник "Баварії" Ґерд Мюллер. Йому було 75 років.

Мюллер сім разів ставав найкращим бомбардиром чемпіонату Німеччини. Зокрема, у 1970-му він здобув "Золотий м'яч". Загалом він зіграв 607 матчів і забив 566 разів.

ТОП-10 відомих спортсменів, яких вже не побачимо у 2022 році - фото 6

Мюллер усе ще залишається найрезультативнішим бомбардиром німецького чемпіонату — за 427 ігор він забив 365 м'ячів. Однак уже два інші рекорди титулованого німця зумів оновити інший гравець "баварців" Роберт Левандовські. Він перевершив досягнення за кількістю голів за сезон у Бундеслізі та за кількістю голів за рік як у національній першості Німеччини, так і в збірній.

Раніше інформаційний портал "Коментарі" розповідав про найкращих спортсменів України 2021 року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини