Головна Новини Спорт інші види спорту Станіслав Гордон розповів, як стати чемпіоном світу з історичного фехтування
commentss НОВИНИ Всі новини

Станіслав Гордон розповів, як стати чемпіоном світу з історичного фехтування

Секрет успіху криється у важкій і кропіткій роботі, пояснює спортсмен і тренер

13 грудня 2019, 14:23
Поділіться публікацією:

Сьогодні історичний середньовічний бій — офіційно визнаний вид спорту в Україні. Існує федерація, до якої входять десятки команд і збірна країни. Однак ще 12 років тому про історичне фехтування в нашій країні не знав практично ніхто. Один із популяризаторів цього руху в Україні, запорожець Станіслав Гордон, розповів про свої перші кроки в цій справі, які стали і першими кроками цілого виду спорту.

Станіслав Гордон розповів, як стати чемпіоном світу з історичного фехтування

Історичне фехтування. Фото: із особистого архіву Станіслава Гордона

Станіслав протягом 9 років, з 2006 по 2015 рік, займався історичним фехтуванням як спортсмен. Важка комплексна травма змусила його на час стати тренером, суддею і організатором. Про своє минуле, сьогодення та майбутнє в улюбленому виді спорту Станіслав розповів в інтерв'ю.

Лицарі XXI століття: як популяризувати спорт, яким не займався практично ніхто?

Історичний середньовічний бій Станіслав вибрав майже випадково. Справа в тому, розповідає спортсмен, що його власна вага накладала значні обмеження на вибір виду спорту, яким він може займатися. Однак він точно знав, що це має бути саме повноконтактне єдиноборство. Тоді, в 2006 році, з вагою до 76 кг, єдиним варіантом, який підходив Станіславу, виявилося середньовічне фехтування. Бої в рамках цього виду спорту дозволяють спортсменам брати участь в групових боях і мати різні габарити.

"Ідея лицарських боїв надихнула мене. Я приступив до пошуку однодумців в Запоріжжі. У 2006 році їх виявилося одиниці. Ми почали активно тренуватися і через кілька років створили повноцінну команду, яка на сьогодні входить в трійку кращих в Україні. Ще пізніше ми домоглися того, що Міністерство спорту визнало нас повноцінним видом спорту. Зараз він має власні затверджені правила, регламент, вимоги, суддівство і все інше", — розповідає Станіслав.

Станіслав Гордон розповів, як стати чемпіоном світу з історичного фехтування - фото 2

За 9 років активних занять Станіслав взяв участь у великій кількості змагань — приблизно по 20-30 турнірів на рік, кожен з яких включає в себе не менше 20 поєдинків. Це були як місцеві українські змагання — регіональні і національні, так і міжнародні турніри. За цей час Станіслав зібрав і не мало нагород. У 2010 році здобув чемпіонство України в категорії бій "5 на 5", посів третє місце в номінації "баклер-меч" на Чемпіонаті України і на "Кубку Бессарабії". Всього в досягненнях атлета — понад 50 грамот і призових місць. Із 2010 року Станіслав є капітаном запорізького відділення збірної команди "Бастіон альянс ДЗХ", учасники якої представляють Дніпро, Запоріжжя, Харків, Київ та Луганськ.

Секрет тренерського успіху

У 2015 році Станіслав отримав серйозні травми спини та коліна на змаганнях в Литві і на час перестав брати участь в боях, проте зв'язку з улюбленою справою не втрачає. Спортсмен зосередився на тренерській, організаторській та суддівській діяльності. Станіслав продовжує бути капітаном своєї команди "Бастіон ДЗХ", організовує і проводить змагання в Україні, а також судить поєдинки в інших країнах світу. Так, Станіслав був головним організатором і суддею відбіркового етапу до збірної команди України — "Сталеві пороги" в 2011 році.

Команда Станіслава ось уже 10 років поспіль щорічно займає призові місця на Чемпіонаті України. З них 8 разів "Бастіон" посідав перше місце. Секрет успіху простий, зазначає Станіслав. Криється він у важкій і кропіткій роботі. Під час підготовки до чемпіонату світу проводиться, як правило, 7-8 тренувань на тиждень. Їх кількість залежить від номінації — якщо це групові бої, то додаються тактичні тренування. Суть методики Станіслава — в комбінуванні правильного харчування, режиму дня і тренувань. Унікальною для кожного окремого спортсмена.

"Індивідуально кожному спортсмену я розписую раціон харчування, виходячи з його індивідуальних особливостей — зріст, вага, будова тіла та інші параметри. На їх основі формується дієта. Інтенсивність тренувань також у всіх різна. Мій підопічний Микола Шалімов в цьому році переміг в поєдинку, де важлива була витривалість, концентрація і вміння не піддаватися на провокації супротивника, тобто зважена тактика. І тренування були відповідні — це напрацювання певних серій ударів з відходом на захист для економії сил", — пояснює Станіслав.

Станіслав Гордон розповів, як стати чемпіоном світу з історичного фехтування - фото 3

У командних тренуваннях доводиться проявляти більше творчості, розповідає Гордон. Контролюючи цей процес, необхідно прописувати і постійно вдосконалювати вправи, в залежності від рівня готовності спортсменів і найближчих цілей.

"Олег Тесля і Станіслав Полухін перемогли у 2017 році в категорії масових поєдинків. Для них була важлива робота в парі і витривалість. На відміну від Шалімова, якому витривалість потрібна була "марафонська", на тривалому проміжку часу, їм потрібна була вибухова сила і витривалість на короткій дистанції. Відповідно це і тренували. Для цього підходили такі вправи, як бити кувалдою автомобільні покришки, а також додавали важку атлетику і вправи для зміцнення спини", — розповідає спортсмен.

Для групових боїв використовували також унікальну тактику — поєднання розстановок з інших видів спорту.

"Ми брали за основу схему розстановки спортсменів з гандболу, там дуже схожа схема взаємодії гравців команди, і допрацьовували під свій спорт з додаванням елементів американського футболу. Завдяки таким комбінаціям ми вигравали групові бої незважаючи на те, що майже всі учасники нашої команди не володіють великими габаритами. Ми довели, що технічні навички важливіше фізичної сили", — зазначає Станіслав.

У планах Станіслава — повернення в історичне фехтування як спортсмена. В очікуванні ж повернення на поле бою, спортсмен має намір продовжувати вести вою рідну запорізьку команду, зокрема, готувати до участі в чемпіонаті світу "Битві націй" у 2020 році. Крім того, подумує про те, щоб відкрити дитячу навчальну групу на м'якій амуніції, а також зафіксувати свій досвід на Youtube-каналі. Спортсмен планує написати методичку по тренуваннях і тактик історичного фехтування, а також інструкціями щодо правильного харчування. Акцент всіх методик, уточнює Станіслав, буде на безпеці. Особистий досвід спортсмена показує, що в таких травмонебезпечних видах спорту, головне — саме безпека.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини