Головна Новини Спорт олімпіада і змагання В Америці закликали бойкотувати зимову Олімпіаду-2022 в Пекіні: чому США йдуть на такий крок
commentss НОВИНИ Всі новини

В Америці закликали бойкотувати зимову Олімпіаду-2022 в Пекіні: чому США йдуть на такий крок

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі наразі вважає украй малоймовірним, що США і їхні союзники бойкотують Олімпіаду-2022 в Пекіні

7 квітня 2021, 21:50
Поділіться публікацією:

Китай застеріг Сполучені Штати від політизації спорту і, зокрема, зимових Олімпійських ігор у Пекіні 2022 року.

В Америці закликали бойкотувати зимову Олімпіаду-2022 в Пекіні: чому США йдуть на такий крок

Олімпіада-2022. Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Чи можливий бойкот? Чому США можуть піти на такий крок, чи не зробити його? Які вже були прецеденти? З цими питаннями порталу "Коментарі" допомогли розібратися експерти.

Дмитро Єфремов, член Української асоціації китаєзнавців, науковий співробітник Інституту вивчення сучасного Китаю імені Бориса Курца зазначає:

"Великий спорт — це великі гроші. А такі спортивні заходи планетарного масштабу, як Олімпіада, це колосальні гроші, організаційні витрати та тривала підготовка. Лише деякі країни світу можуть дозволити собі організувати і профінансувати такі заходи. Китай серед них. Якщо захід проходить успішно, це суттєво зміцнює імідж країни і її авторитет на міжнародній арені. Пропозиції, спрямовані на бойкотування зимової олімпіади-2022, яка повинна пройти в містах Пекін і Цжанцзякоу, спрямовані на те, щоб завдати шкоди іміджу Китаю".

Експерт підкреслює, що в обґрунтування бойкоту висувається теза про те, що нібито мають місце масові порушення прав уйгурів, які проживають у провінції Синьцзян на заході КНР.

"Густонаселений Китай є украй вразливим до терористичних атак проти мирного населення, в країні тривалий час проводяться заходи щодо запобігання терористичним діям. Вони носять такий рівень суворості, який влада і населення країни знаходять прийнятним, — пояснює Дмитро Єфремов. 
У результаті в деяких регіонах певні свободи жителів виявляються частково обмеженими. Не варто випускати з уваги, що коли почалася пандемія Covid-19, різні країни також вводили обмежувальні заходи різного рівня жорсткості відповідно до своїх національних уявлень, які також утискали права людини".

Ключовими ж інструментами боротьби з тероризмом, які використовує Китай, є посилення грамотності населення і боротьба з бідністю, зазначає експерт.

"Підвищення ділової привабливості, освіченості, а разом з ними і перспектив кар'єрного росту та соціальної мобільності жителів Сіньцзяну набагато ефективніше протидіють тероризму, ніж будь-які обмежувальні або примусові заходи, — продовжує Дмитро Єфремов. 
Адекватно розставивши акценти, влада провінції домоглася ліквідації бідності і підвищення середнього наявного рівня доходів місцевого населення до 3400 доларів (2019 рік), збільшивши його в півтора рази за останні 5 років. Природний приріст населення в СУАР (3,69 ‰) загалом знаходиться на рівні середнього по країні (3,34 ‰), трохи перевершуючи його.
У світлі цих фактів пропозиції бойкотувати Олімпіаду-2022 носять маніпулятивний характер. Навіть якщо прийняти за чисту монету повідомлення про масові порушення прав уйгурів у Сіньцзяні, слід задатися питанням — чим допоможе їх положенню бойкот Олімпіади? Думаю, що нічим".

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі наразі вважає украй малоймовірним, що США і їхні союзники бойкотують Олімпіаду-2022 в Пекіні.

"Єдиний прецедент, коли США і їхні найближчі союзники бойкотували проведення Олімпіади — це літні Олімпійські ігри у Москві в 1980-му. Офіційна причина — введення радянських військ в Афганістан роком раніше. Тому якщо проводити паралелі з Китаєм, на подібний крок Вашингтон може піти лише в тому випадку, якщо Китай вирішить захопити військовим шляхом Тайвань, — зазначає Максим Ялі. — З огляду на термін, а до початку ігор залишилося менше року, такий сценарій виглядає украй малоймовірним".

За словами політолога, подібні сценарії і загрози регіональній безпеці допускаються і розглядаються американськими військовими стратегами, але в більш віддаленій перспективі.

"Поки Китай ще не досяг такої військової могутності, щоб повністю відбити можливу участь США у вірогідному конфлікті. Але він стрімко наближається до поставленої мети, — підкреслює Максим Ялі. — Тайвань для Пекіна така ж чутлива в емоційному плані тема, який був Крим для РФ у період 1992-2014 рр. Керівництво КНР вважає його китайською територією і не визнає його незалежності. В цьому плані у Пекіні з інтересом спостерігають за позицією США і їхніх союзників щодо анексії Криму".

Нагадаємо, міжнародний олімпійський комітет і УЄФА розглядають можливість скасування літніх Олімпійських ігор у Токіо і Чемпіонату Європи з футболу-2020 через поширення коронавірусу.  



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини