Ганебна чортова дюжина: 13 країн, яким забороняли брати участь в Олімпійських іграх

На Олімпіаді забороняли виступати 13 країнам світу. Причиною цього були військова агресія, порушення прав людини, допінгові скандали та расова сегрегація.

З 1920 року 13 країн були відсторонені від участі в Олімпійських іграх. Вісьмом з цих країн забороняли брати участь у міжнародних змаганнях через війну, зокрема Росії та Білорусі у 2024 році через військові дії проти України.

Перша заборона на участь в Олімпійських іграх відбулась у 1920 році, тоді не допустили до змагань одразу п’ять країн через їх роль і участь у Першій світовій війні: Німеччина, Австрія, Угорщина, Болгарія та Туреччина. Також Німеччині було заборонено виступати на наступних Олімпійських іграх 1924 року, як продовження попередньої заборони через наслідки Першої світової війни.

Наступного разу заборону на участь в Олімпійських іграх було введено для двох країн у 1948 році. Тоді заблокували виступ Німеччині та Японії через їх роль у Другій світовій війні.

У 1964 на Олімпіаді заборонили виступ Південній Африці. Причиною став режим апартеїду. ПАР пропустила 8 Олімпійських ігор, а бан був зняти лише у 1996 році. Через расову сегрегацію до Олімпійських ігор не допустили Зімбабве у 1972 році. Через порушення прав людей заборону отримала КНДР у 1968 та 2022 роках. Також через порушення прав людини не допустили до виступу Кувейт у 2016 році, а через порушення прав жінок Афганістан у 2000 році.

Країни, яким забороняли виступи на Олімпійських іграх

Росії чотири рази забороняли виступати на Олімпійських іграх – 2016, 2018, 2020 та 2024 роках. Причиною цього став допінговий скандал та повномасштабне вторгнення в Україну. Білорусі заборонили участь на Олімпіаді у 2024 році через військову агресію проти України.

Всього 13 країн були відсторонені від участі в Олімпійських змаганнях. У тому числі 8 з них через військову агресію: Німеччина, Австрія, Угорщина, Болгарія, Туреччина, Японія, Білорусь та Росія.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що одну з країн освистали на відкритті Олімпіади у Франції.

Також "Коментарі" писали про те, що Україна здобула першу медаль на Олімпійських іграх у Парижі.