Головна Новини Спорт футбол Відомий клуб із Турина святкує свій ювілей: дербі зі "старою сеньйорою" скудетто, авіакатастрофа та інше
commentss НОВИНИ Всі новини

Відомий клуб із Турина святкує свій ювілей: дербі зі "старою сеньйорою" скудетто, авіакатастрофа та інше

Відомому італійському футбольному клубу виповнилося понад сотню років

3 грудня 2021, 20:35
Поділіться публікацією:

Рівно 115 років тому у Турині в одному з пабів міста кілька гравців "Ювентуса" разом із президентом клубу Альфредом Діком підписали угоду про створення футбольного клубу "Торіно".

Відомий клуб із Турина святкує свій ювілей: дербі зі "старою сеньйорою" скудетто, авіакатастрофа та інше

Емблема ФК "Торіно" - фото з відкритих джерел

Народження команди

Ще в 1891 році в П'ємонті було створено спортивне товариство "Інтернаціонале Торіно". Ним керував Герцог Абруцці. 1894 року в Турині з'явилася команда "Торинезе", яка через шість років поглинула суспільство Абруції. А вже 3 грудня 1906 року народився футбольний клуб "Торіно".

Першим президентом клубу став Ганс Скоенброд, який вважався дуже посереднім футболістом, але добрим організатором. Щоправда, він недовго керував "Торіно". За рік його на посаді змінив Альфредо Дік.

Кольори команди

Спочатку у "Торіно" кольори футболок були чорно-жовтими у вертикальну смужку. Але потім на зміну їм прийшов гранатовий колір. За однією з версій, Дік був уболівальником швейцарського "Серветта", які мали такі ж футболки.

За іншою версією, такий колір був на одязі Бригади Савойя, який у 1706 році приніс вести про звільнення міста Турін від французьких солдатів.

"Бойове хрещення" та перше чемпіонство

Свій перший матч "Торіно" зіграло 16 грудня 1906 проти "Про Верчеллі". Гра проходила на виїзді. Поєдинок завершився перемогою "гранатових" із рахунком 3:1. У січні наступного року сталося перше "туринське дербі", у якому "Торіно" з мінімальним рахунком обіграло "Ювентус" 2:1. Через місяць знову дербі, і знову перемога "гранатових", але з переконливішим рахунком — 4:1.

Своє перше Скудето (чемпіонство) "Торіно" вибороло 1927 року. Але найбільш чемпіонський пік для команди припав на період з 1942 по 1949 рік, коли "гранатові" п'ять разів поспіль ставали чемпіонами Італії.

На жаль, чемпіонську казку команди обірвала трагедія, що сталася 4 травня 1949 року. Тоді після товариського матчу в Лісабоні проти "Бенфіки" літак, яким додому поверталося "Торіно", розбився. Усі, хто перебував на борту, загинули.

На сьогоднішній день "Торіно" не тішить своїх уболівальників чемпіонською грою. В активі середняка Серії А значиться лише вісім Скудето. Клуб виступає на туринському "Стадіо Олімпіко", а його кольори, як і раніше, залишаються гранатовими, а також білими та чорними.

Раніше інформаційний портал "Коментарі" повідомляв про те, що українці вперше в історії візьмуть участь у столітніх автоперегонах.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини