Головна Новини Спорт футбол Стало відомо, скільки грошей у середньому заробляє футболіст в українській ПФЛ
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, скільки грошей у середньому заробляє футболіст в українській ПФЛ

Професійна кар’єра майстрів "шкіряного м’яча" не така вже й довга

25 листопада 2021, 11:30 comments6980
Поділіться публікацією:

Дивлячись на мільйоні контракти зіркових футболістів, українські молоді гравці також прагнуть до таких грошових вершин. Але часто мрії про безбідне спортивне майбутнє залишаються для них лише казкою, яка не завжди перетворюється на щасливу реальність.

Стало відомо, скільки грошей у середньому заробляє футболіст в українській ПФЛ

Зарплата футболістів - фото з відкритих джерел

Професійна кар'єра середньостатистичного футболіста триває близько 16-18 років. Зазвичай на професійному рівні молоді футболісти починають грати у віці близько 17-19 років, і закінчують, приблизно у 35 років. Звичайно, бувають і винятки, але як не крути в середньому саме так.

У такому віці багато фахівців з інших професій тільки починають підйом по своїм кар'єрним сходам. Футболіст же, повісивши "бутси на цвях", залишається сам на сам зі своїми проблемами. Найчастіше у багатьох футболістів до завершення їх кар'єри немає ані хороших грошових заощаджень, ані роботи. Хоча стосовно останнього, є можливість влаштуватися дитячим тренером і піти далі, по цій стезі, залишаючись в системі клубу. Але зазвичай такий шлях обирають одиниці. Інші, починають життя з "чистого аркуша".

Цифри у кишені та варіанти заробітку у Другій лізі

На сьогодні, середня заробітна плата гравця друголігового середняка складає від 12 до 25 тисяч гривень. Ця сума є умовною щомісячною платою, яка коливається в залежності від настрою власника клубу. Якщо керівництво розраховує на підвищення у класі й має кошти на інфраструктуру та забезпечення команди, то і зарплата значно підвищується – від 25 до 40 і більше тисяч гривень.

Звісно не треба забувати ще про два додаткові варіанти, звідкіль футболіст може заробити, граючи за той чи інший клуб – преміальні та "контора". Перший доволі розповсюджений зі сталою сумою. У більшості команд ставка, у разі перемоги, починається від 6 тисяч гривень за гру. Тобто, кожний гравець основи та тренерський штаб отримує по 100% преміальних. Запасні гравці від 75% до 25% в залежності від того, скільки зіграв і яку користь приніс. Якщо за місяць чотири перемоги + зарплата – то це вже, як мінімум 1,5 тисяч доларів. Правда, є ще графа "штраф", де суми можуть коливатися від 500 до 1000 гривень (а у деяких випадках і до 10 тисяч) за певну провину футболіста.

"Контора" — улюблена тема для азартного гравця. Адже контроль за тим хто і коли ставить – відсутній. Футболіст (або зацікавлена група осіб) може поставити на свою ж гру і заробити. Наприклад, вилучення з поля, або пенальті, або ще якась хитрість дасть можливість заробити. У середньому – це від 5 до 10 тис. гривень на місяць. Все залежить від важливості матчу та розміру ставки.

Як там Перша ліга?

Заробітки гравців із команд Першої ліги, переважно виглядають трохи більшими у півтора-два рази, але варіанти добування грошей такі самі. Звичайно, команди, на кшталт  "Металіст", чи "Кривбас" не йдуть у порівнянні зі своїми візаві дивізіону (того ж "Кременя" чи "Ужгорода") У них і того року були не малі достатки. Такі гранди з нижчих ліг могли собі дозволити купувати досвідчених футболістів, які грали не тільки в УПЛ, а й у Лізі чемпіонів.

Та все ж, якщо брати реальні цифри, то гравець середняка першого дивізіону отримує від 35 до 50 тисяч гривень. Якщо є можливість поборотися за підвищення в класі, то сума плати починає збільшуватись у двічі.

Щодо варіантів додаткових грошей, то ціна питання премії прирівнюється до 10 – 12 тисяч за перемогу. Але знову ж таки, останнє слово за президентом клубу і його баченням розвитку команди.

Варіант з "конторою" залишається таким самим як і у Другій лізі. Відсутність контролю за гравцями, які роблять ставки. Можливість заробити така сама, тільки числових знаків більша.

"Трясовина" ПФЛ 

Загалом, фінансові питання в нашому футболі – це закрита тема, яка покрита мороком. Схема, коли у більшості клубах, футболістам офіційно виплачують мінімалку, а в конвертах все інше – на жаль досі працює. Чому? Та тому, що гра мільйонів (як і весь спорт), зокрема і в Україні, не є прибутковою для самих власників (не беру до уваги муніципальні клуби, хоча і там не все так прозоро як здається). Здача матчу та підкупів суддів. Ці явища продовжують відбуватися у нашому сучасному футболі й від них нікуди не дітися. Але це вже інша тема…

Будь – якому випадку, у вихованців футбольних академій українських грандів мало шансів заграти в основі команди. Латиноамериканці, африканці чи інші легіонери, як не крути, все ж витісняють. Шлях до нижчих ліг відкритий, але чи є це правильним рішення і трампліном до казкових вершин? Адже "болото" української ПФЛ часто перетворюється у трясовину, з якої не так вже потім легко й вибратися. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про те, що другий український гранд не вийшов у наступний етап Ліги чемпіонів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини