Головна Новини Спорт футбол «Московит і марсіанин»: хто і чому образив Довбика, який приніс Україні перемогу над Швецією
commentss НОВИНИ Всі новини

«Московит і марсіанин»: хто і чому образив Довбика, який приніс Україні перемогу над Швецією

Футболіста розкритикували за використання російської мови на офіційній прес-конференції збірної України

30 червня 2021, 13:11 comments8129
Поділіться публікацією:

Одна із найбільш обговорюваних тем середи, 30 червня, — це неймовірна перемога збірної України на Чемпіонаті Європи з футболу 2020 року. Обговорюються дуже багато аспектів цього матчу, а також всього сказаного і зробленого після. Так, наприклад, справжній герой матчу Україна-Швеція Артем Довбик встиг потрапити до епіцентру справжнього мовного скандалу через обурення вітчизняної письменниці Лариси Ніцой.

«Московит і марсіанин»: хто і чому образив Довбика, який приніс Україні перемогу над Швецією

Лариса Ніцой розкритикувала Артема Довбика за російську мову. Колаж: "Коментарі"

На своїй Facebook-сторінці відома своїми проукраїнськими поглядами активістка висловилася проти використання українськими футболістами російської мови. Найбільше дісталося Артему Довбику, який забив другий, переможний гол України, — його Ніцой назвала "московитом" і "марсіанином".

До своєї публікації письменниця прикріпила коротке відео, де Довбик на питання української журналістки, озвучене державною мовою, відповідає російською. Також в ролику присутня й реакція самої Людмили Ніцой — вона спочатку здивовано дивиться на екран, а після "фейспалмить", прикладаючи руку до чола.

Всім, хто називав Довбика героєм, жінка порадила знову сходити до нього і розповісти, якою мовою потрібно говорити.

"Також дружньо пішли до нього і сказали йому, що українські герої [...] розмовляють українською", — підкреслила Людмила Ніцой.

Вельми цікаво спостерігати за реакцією людей в коментарях. Як це водиться, думки розділилися: є ті, хто підтримав письменницю, але не обходиться і без людей, які розкритикували подібну думку.

Facebook-користувачка під ніком "Наталья Наталья" відзначила, що зараз, після української перемоги в 1/8 "Євро-2020" російська публіка вельми обурюється, адже їхня збірна вже давно вилетіла. Жінка запевняє, що пост Ніцой тільки допомагає підтримати градус негативу, який отримає і наша країна, і наша команда.

"Годину тому вся сітка ГРУ і основні російські підспівувачі, як під копірку, почали розганяти пости з: а) критикою Ніцой і вказівкою на генетичний нацизм українців; б) акцентом, що правильні українці розмовляють російською. Перемога відійшла на другий план. Російська мова сам по собі не злітає. А нападки за російську мову — злітають", — зазначила "Наталья Наталья", порадивши Ніцой просто порадіти за перемогу збірної.

Схожої реакцією відзначився і Гліб Лашкевич, який підкреслив, що все життя розмовляє російською, але це йому не заважає любити Україну:

"Також це не заважає і тисячам російськомовним українцям захищати нашу батьківщину на сході. А такі як ви, тільки провокують людей і викликають конфлікти в дуже рідкісний момент єднання нації... Артем цим голом зробив більше, ніж ви усіма своїми постами разом узятими. Він об'єднав країну від Ужгорода до Луганська, від Чернігова до Ялти... А що зараз зробили ви? Плюнули в переможну кашу".

Юзерка Лариса Кирильчук також обурилася подібним постом Ніцой, згадавши, як і Гліб, про українських військовослужбовців, які говорять російською, але відстоюють територіальну цілісність країни.

"Я теж за українську мову, але ми прекрасно знаємо, що говорить футболіст зараз іншою мовою не тому, що не патріот!" — зазначила Кирильчук.

А ось користувач Максим Лободзінський подякував письменниці за подібну публікацію. На його думку, суспільству повинні "дійти" звичайні речі.

"І це — не провокація чи якась неповагу з боку автора публікації, це — неповага футболіста до громадянства країни, яку він представляє. У чому проблема говорити державною?" — зазначив чоловік.

На підтримку Ніцой висловилася і Антоніна Стародуб, підкресливши, що в спорті, як в поліції та в армії, зараз погана ситуація з мовою. За її словами, російська мова там "панує" вже занадто довго, тому це слід активно міняти.

Офіційної реакції від збірної України або самого Артема Довбика на цю ситуацію поки не надходило.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, без кого з гравців збірної України доведеться зіграти в ¼ фіналу "Євро-2020". Подробиці — в нашій публікації.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, який рекорд вдалося побити нападаючому нацзбірної на Чемпіонаті Європи в матчі зі Швецією.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Володимир

30 червня 2021, 13:16

Краще запитайте головного тренера збірної України з українським прізвищем Шевченко і який родом з українського села, чому він на пресконференції розмовляє російською і інструктує російського тренера Черчесова !!!


Новини