Головна Новини Спорт олімпіада і змагання Прецедент Ольги Харлан: Федерація фехтування скасує обов'язкове рукостискання
commentss НОВИНИ Всі новини

Прецедент Ольги Харлан: Федерація фехтування скасує обов'язкове рукостискання

Відмова Ольги Харлан потиснути руку російській спортсменці спровокував скандал у світі спорту та подальшу дискусію щодо правил проведення змагань

29 липня 2023, 17:52
Поділіться публікацією:

Після скандалу навколо дискваліфікації української шаблістки Ольги Харлан на чемпіонаті світу в Мілані та її призупинення Міжнародна федерація фехтування (FIE) ухвалила рішення скасувати вимогу рукостискання суперників після закінчення поєдинків. Про це, як повідомляють "Коментарі", пише італійська газета La Repubblica.

Прецедент Ольги Харлан: Федерація фехтування скасує обов'язкове рукостискання

Ольга Харлан

За словами журналістів, після призупинення дискваліфікації українську спортсменку, яка пропонувала своїй російській суперниці привітання у вигляді схрещення клинків, а не рукостискання, буде допущена до участі в командному турнірі світу.

За даними видання, традиційний потиск рук після поєдинків буде дозволено замінювати привітанням на відстані.

"Це дозволить українцям не наближатися до росіян, навіть якщо вони виступають у нейтральному статусі", — зазначає газета.

Нагадаємо, що Ольга Харлан зустрічалася в 1/32 фіналу індивідуального турніру на чемпіонаті світу з росіянкою Ганною Смирновою, яка виступає під нейтральним прапором. Поєдинок завершився перемогою української спортсменки з рахунком 15:7. Росіянка пішла у бік Харлан, щоб, мабуть, потиснути їй руку. Харлан запропонувала суперниці альтернативний варіант – схрещення мечами на витягнутій руці, – прийнятий FIE під час пандемії COVID-19.

За словами головного тренера збірної України з фехтування Наталії Конрад, це "ковидне правило" діяло ще до 26 липня. Повідомлення про відміну цього протоколу, за словами Конрад, ніхто не отримав. Смирнова відхилила пропозицію Харлан завершити бій схрещенням мечів на витягнутій руці і наполягала на рукостисканні. У результаті українська спортсменка пішла з фехтувальної доріжки, а Смирнова відмовилася залишати її і блокувала доріжку понад 50 хвилин. FIE дискваліфікувала Харлан.

Федерація фехтування України подала апеляцію, назвавши рішення про дискваліфікацію незаконною, після чого виконком FIE призупинив дискваліфікацію української спортсменки. Міністр спорту України Вадим Гутцайт опублікував копію листа від Міжнародного олімпійського комітету (МОК), в якому йдеться про те, що Харлан виділять додаткову квоту на Олімпіаду в Парижі, якщо вона не зможе відібратися на Ігри через втрачені бали внаслідок дискваліфікації з чемпіонату світу.

Тим часом у Шойгу похвалилися ракетним ударом по Дніпру, де потрапили в багатоповерхівку.

Ставник окупантів заявив про "відбиту атаку" на залізницю між Кримом та Херсонщиною.

А українці дали прогноз, коли закінчиться війна.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини