Понад 60 років тому на олімпіаді у Мельбурні відбулося "криваве побоїще"

Близько 100 угорських спортсменів не повернулися додому

6 грудня 1956 року у Мельбурні під час літньої Олімпіади-1956 відбувся півфінальний поєдинок із водного поло між збірними Угорщини та СРСР. Зустріч завершилася поразкою радянських ватерполістів із рахунком 0:4 (саме такі цифри "горіли" на табло перед зупинкою матчу).

Причина кривавої сутички

Спочатку слід врахувати, що олімпіада у Мельбурні відбулася через місяць після того, як СРСР ввів війська в Угорщину, що придушили місцеве повстання. Жителі країни соціалістичного табору були незадоволені своїм життям та виступили проти Радянського Союзу. У відповідь керівництво СРСР ввело до Будапешта танки та розправилося з мирним населенням, таким чином змусивши Угорщину залишитися у соціалістичному таборі країн Східної Європи.

Звичайно, події у Будапешті позначилися на довкола півфінального поєдинку. За словами капітана угорської збірної Ервіна Задора, план був простим – вивести росіян із себе. Гравці його команди спеціально провокували суперників. Вони їх та їх рідних лаяли російською мовою. У результаті радянські ватерполісти "попливли"...


Першим такий тиск не витримав Валентин Прокопов. Він ударив Задора і розсік йому брову. Капітан угорської збірної продовжував перебувати у басейні, залишаючи після себе кривавий слід у воді. Коли він все ж таки вибрався на "сушу" та продемонстрував трибунам свою брову, то пристрасті розгорілися з новою силою. У гравців збірної СРСР полетіли різні предмети, а кілька вболівальників намагалися пробратися до басейну, але їх зупинила поліція.

Зрештою організатори поєдинку вирішили зупинити гру. А трохи згодом радянській збірній було присуджено поразку.

Слідство

Збірна Угорщини з водного поло на тій олімпіаді здобула "золото". У фіналі вони з мінімальним рахунком 2:1 обіграли Югославію.

Але історія у цьому не закінчилася. Відразу після гри близько 100 угорських спортсменів, попросивши притулку у країнах Західної Європи та США, не повернулися додому. Серед них був і Ервін Задор. Капітан збірної команди з водного поло виїхав до Америки, де довгий час працював тренером із плавання.

Як раніше повідомляв портал "Коментарі", українська каратистка потрапила до топ-10 світового рейтингу.