Більше століття тому відбувся перший офіційний футбольний міжнародний матч

Учасниками подій виступили збірні Англії та Шотландії.

Мало хто пам'ятає, але 30 листопада 1872, а саме 149 років тому, в передмісті шотландського Глазго (крикетний стадіон "Хемільтон Кресент") відбувся перший офіційний міжнародний матч між збірними Шотландії та Англії, який завершився внічию 0:0. Мало хто знає, але орендований майданчик для тієї події коштував організаторам лише 20 фунтів.

Так, існують відомості про п'ять товариських поєдинків між цими збірними, в яких тричі перемогу здобували англійці і двічі зустрічі закінчувалися в нічию. Але відомості про ці матчі суперечливі та уривчасті. А деякі футбольні фахівці взагалі заперечують той факт, що в цих поєдинках участь брали національні збірні.

"Матч відбудеться за будь-якої погоди", таке повір'я існує з дня появи футболу. Того дощового дня, під зливу, за вартістю квитка в один шилінг, зібралося близько чотирьох тисяч глядачів. На ті часи не так вже й мало.

Команди збірних грали за "цікавою" на сьогоднішній день тактикою. Шотландія за схемою: 1-2-2-6. У два захисники, два півзахисники та шість нападників. Англія – з одним захисником, двома півзахисниками та сімома нападниками. Після перерви на другий тайм, один із форвардів зайняв місце у воротах, а воротар перемістився на позицію нападника.

Що цікаво, надалі команди грали набагато результативніше. Нульовий рахунок повторився у матчах між цими збірними лише через 99 років. Під час чемпіонату Європи 2020 року. Тоді, на стадіоні "Уемблі", збірна Англія в матчі другого туру зіграла зі збірною Шотландії в суху нічию.

Раніше інформаційний портал "Коментарі" розповідав про те, що власником "Золотого м'яча" став аргентинський нападник Ліонель Мессі.