ТОП-7 спортивних подій 2021 року: Євро-2020, Олімпіада у Токіо, бій Усика та інші

Сім основних спортивних подій року, що минає, за версією інформаційно-аналітичного порталу "Коментарі"

Рік, що минає, на відміну від попереднього ("ковідного"), приніс любителям спорту чимало позитивних емоцій. Усі основні події з 2020 були перенесені у 2021: Євро 2020, Олімпіада у Токіо та світові хокейні баталії. Крім цього, до них приєдналися чемпіонський бій Усика, результат Ф-1 і НХЛ. Інформаційний портал "Коментарі" розповідає про головні спортивні події 2021 року.

Футбол

Чемпіонат Європи з футболу проходив з 11 червня по 11 липня в 11 містах континенту (10 країн): Лондоні, Глазго, Амстердамі, Копенгагені, Севільї, Мюнхені, Баку, Римі, Будапешті, Санкт-Петербурзі та Бухаресті. Варто зазначити, що через пандемію коронавірусу з Більбао та Дубліна ігри перенесли до Севільї та Пітера.

На цьому турнірі було побито рекорд результативності попереднього Євро-2016. У 51 матчі команди забили 142 голи (4 роки тому – 108 м'ячів).

Щодо самого формату, то сам керівник УЄФА Александер Чеферін визнав, що він не зовсім справедливий:

"Певною мірою — це неправильно, що одні команди повинні долати понад 10 тис. км, а інші — всього 1 тис. км. Це несправедливо щодо вболівальників, які першого дня мають бути у Римі, а наступного — у Баку".

Найбільшу відстань довелося подолати збірній Швейцарії – 15 485 км, тоді як шотландці подолали всього 1108 км.

Євро-2020 став деяким збірним турніром відкриттів і сенсацій. Наприклад, збірна Данії, яка дійшла до півфіналу (після двох поразок на груповій стадії та втрати свого лідера Крістіана Еріксена). Окрім данців, приємно здивували футболісти України, Чехії та Швейцарії. Їх усіх поєднує той момент, коли збірні з безнадійного третього місця у групі змогли дійти до 1/4 фіналу.


Природно, трохи особняком стоять представники Уельсу. Британські футболісти вийшли з другого місця своєї групи, обійшовши турків і швейцарців. Щоправда, з 1/8 без шансів вилетіли від данців.

Розчаруванням турніру став виступ титулованого тріо: Німеччина, Португалія та Франція. Всі три збірні грали в одній групі. Разом вийшли до 1/8 фіналу і... пролетіли. Німці в історичному протистоянні програли англійцям. Французи за пенальті поступилися швейцарцям, а португальці – бельгійцям.

Переможцем стала збірна Італії. Підопічні Манчіні змогли здобути "золото" Євро-2020, обігравши у фіналі своїх англійських візаві у серії пенальті.

Згадуючи про цей турнір, можна було б згадати й різні акції за участю ЛГБТ, Greenpeace