Серіал "Хід королеви" подарував шахам друге дихання

2020 рік став значущим для шахів, які завдяки серіалу «Хід королеви» і пандемії коронавірусу отримали небувалу популярність

Це був великий рік для шахів. Зростаюча популярність шахів, стимульована успіхом серіалу Netflix "Хід королеви", тепер переходить зі звичайної гри на веб-сайти та потокові сервіси. Ця тенденція стала помітною і завдяки пандемії коронавірусу, коли люди змушені перебувати вдома в ізоляції. Шахові канали на Twitch (онлайн-потоковій платформі) продовжують зростати завдяки віртуальним турнірів серед геймерів, за якими також спостерігають тисячі глядачів. Одним з найпопулярніших стрімерів є відомий американський гросмейстер Хікару Накамура, який веде стрім під ніком GMHikaru. Про це пише Bloomberg.

Chess.com, соціальна мережа і веб-сайт шахового сервера, додавали близько 1 мільйона нових членів кожен місяць, починаючи з березня, коли багато країн оголосили про перший локдауне, з них, 2,8 мільйона додалися тільки в листопаді. У тому ж місяці на безкоштовному шаховому сервері lichess було проведено понад 78 мільйонів стандартних шахових ігор. Для порівняння, в листопаді 2019 року цю цифру була в 2 рази менше.

Рітейлери стали першими бенефіціарами буму "Хода королеви" - шоу подивилися 62 мільйони домогосподарств в перші 28 днів після його виходу, більше, ніж будь-який попередній обмежений серіал Netflix.

Роздрібний торговець іграшками Goliath Games спостерігав сплеск продажів шахових наборів в листопаді і грудні, який, за словами директора з маркетингу Goliath Мері Хігбі, виріс на 1100% в порівнянні з цим же періодом тогоріч. Водночас, експерти кажуть, що інтерес до шахів буде знижувати разом з тим, як серіал буде відходити на другий план.

На відміну від більшості видів спорту, в шахи можна грати на найвищому рівні онлайн, і як нові, так і досвідчені гравці приймають онлайн-гру. У той час як традиційні настільні ігри можуть тривати годинами, перехід онлайн-шахів до швидкісних шахів привніс у гру хвилювання.

Нагадаємо, в кінці жовтня на популярній стрімінговій платформі Netflix вийшов драматичний міні-серіал "Хід королеви", який відразу ж підкорив глядачів своїм сюжетом, декораціями і грою акторів. Представляємо добірку цікавих фактів про однин з найгучніших серіалів 2020 року.