Вона виконала останнє прохання батька: грузинка увійшла в олімпійську історію

Грузинська спортсменка Ніно Салуквадзе встановила унікальне досягнення на Олімпійських іграх.

Грузинська стрільчиня Ніно Салуквадзе оголосила про завершення спортивної кар’єри. 55-річна спортсменка зі стрільби не змогла потрапити у фінал змагань, але увійшла в історію як перша жінка, яка брала участь у десяти Олімпіадах.

Ніно Салуквадзе вперше задумалась оголосити про закінчення кар’єри у 19 річному віці, після першої для себе Олімпіади 1988 року. Згодом Салуквадзе кілька разів хотіла піти зі спорту у 90-х роках через складну фінансову ситуацію в Грузії. У 2021 році, після Олімпіади в Токіо грузинка оголосила про закінчення кар’єри, однак її батько, який помер на початку 2024 року у віці 93 років, переконав її взяти участь у наступних змаганнях.

"Тепер уже точно кінець. Батько був моїм наставником не лише у спорті, а й у житті. Він ніколи мене ні про що не просив, ми розуміли один одного без слів. Він був мудрою людиною. Він сказав після Токіо, якщо ти кинеш спорт, ти не зможеш повернутися. Спробуй ще. Це було його єдине прохання, якщо це можна так назвати", – сказала Салуквадзе.

На Олімпійських іграх у Парижі на змаганнях зі стрільби з пневматичного пістолета на 10 м Салуквадзе посіла 38 місце, а на 25 м - 40 місце. Попри відсутність нагород на останній для себе Олімпіаді, Ніно Салуквадзе стала першою жінкою, яка брала участь у 10 Олімпійських іграх. Таким чином грузинка зрівнялася з канадцем Ієном Мілларом, який брав участь у десяти Олімпійських іграх, спеціалізуючись на змаганнях у кінному спорті.

Тепер Салуквадзе має намір написати книгу про свою дивовижну кар'єру і життя, один з розділів якої буде присвячено її батькові.

"Хоча мій батько помер, я щаслива, що взяла участь в Олімпіаді, виконавши його бажання", – сказала грузинська спортсменка.

У 1988 році Ніно Салуквадзе виграла дві медалі виступаючи за СРСР: золото в стрільбі з пневматичного пістолета на 25 м і бронзу в стрільбі з пневматичного пістолета на 10 м. На Олімпіаді в Пекіні вона здобула третю медаль – бронзу для Грузії.

Крім того, Салуквадзе має ще одне досягнення. У 2016 році в Ріо-де-Жанейро вона виступала на Олімпіаді разом зі своїм сином Котне Мачаваріані, який також займається стрільбою з пістолета. Вони обоє увійшли в історію як перший олімпійський дует мати та син.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про першого олімпійського чемпіона. В Античні часи на перших Олімпійських іграх був лише один вид спорту.

Також "Коментарі" писали про новий рекорд України за кількістю виграних медалей.