На перших Олімпійських іграх було лише одне змагання: хто став чемпіоном

Як звали першого переможця Олімпійських ігор. Хто став першим переможцем Олімпіади в історії виступів України.

У 776 році до нашої ери відбулася подія, яка змінила хід історії спортивних змагань і стала відправною точкою для сучасного олімпійського руху. Саме тоді, в давньогрецькому місті Олімпія, були проведені перші зафіксовані Олімпійські ігри, а їх першим переможцем став атлет, на ім'я Кореб з міста Еліда.

Перші Олімпійські ігри було проведено в Олімпії у 776 році до нашої ери, на території храмового комплексу, присвяченого богу Зевсу. Саме від міста і походить назва Олімпійських ігор. На перших античних Олімпійських іграх був лише один вид спорту – змагання зі стадій. Це біг на одну стадію, тобто одне коло навколо стадіону, що дорівнювало 192 метрам.

Переможцем перших в історії Олімпійських ігор став Кореб з Еліди, який найшвидше пробіг спринт. На Олімпійських іграх фінансових винагород не було, а єдиною нагородою за перемогу став котинос – оливковий вінок. Однак спортсмени, які ставали переможцями також отримували визнання, славу та честь, як олімпійці.

Тривалий час вважалось, що Кореб Елідський був пекарем. Однак дослідження нідерландського історика та епіграфіста Генрі Віллі Плекета вказують, що Кореб насправді був жерцем та одним з державців Еліди. Інші відомості про першого олімпійського чемпіона відсутні.

Першим олімпійським чемпіоном на нових Олімпійських іграх став американець Джеймс Конноллі, який виграв потрійний стрибок 6 квітня 1896 року.

Першою олімпійською чемпіонкою в історії виступів України стала фігуристка Оксана Баюл, яка здобула золоту медаль у 1994 році. Першим чемпіоном літніх Олімпійських ігор став борець греко-римського стилю В'ячеслав Олійник у 1996 році.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про 13 країн світу, яким забороняли брати участь на Олімпійських іграх.

Також "Коментарі" писали про український банер, який вивісили на стадіоні під час Олімпіади в Парижі. Чотири слова на ньому розлютили росіян.