Нацбанк України випустив нову монету: хто на ній зображений

З нагоди здобуття титулу абсолютного чемпіона світу Олександром Усиком, Нацбанк випустив пам'ятну монету.

1 жовтня голова Національного банку України Андрій Пишний разом з українським боксером, абсолютним чемпіоном світу в надважкій вазі Олександром Усиком, представили нову пам'ятну монету "Абсолютний".

Пам'ятна монета "Абсолютний" присвячена видатному спортивному досягненню – у травні 2024 року Олександр Усик став абсолютним чемпіоном світу в надважкій вазі, об'єднавши всі чотири чемпіонські пояси. Перемога Усика в об’єднавчому поєдинку зробила його першим за останні 25 років абсолютним чемпіоном світу.

"Завдяки його непереможній силі духу та незламній вірі увесь світ знає, що навіть у найскладніші часи українці здатні на великі звершення", – сказав Пишний під час презентації монети.

Олександр Усик взяв участь у заході через відеозв’язок та підкреслив, що ця монета символізує не тільки його особистий успіх, але й заслуги всіх українських спортсменів та воїнів, які борються за Україну.

Дизайн монети поєднує в собі національні символи та спортивні досягнення. На аверсі монети розміщений кримськотатарський орнамент, що символізує кримське походження Усика, підкреслюючи нерозривний зв’язок Криму з Україною. Реверс прикрашає стилізоване зображення боксера на тлі монумента "Батьківщина-мати", символу стійкості та сили українського народу.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про рейтинг найбагатших українських спортсменів, який очолив Олександр Усик.

Також "Коментарі" писали, що Нацбанк хоче змінити назву монети "копійка". За словами очільника НБУ, заради відновлення історичної справедливості монети слід називати "шаг".