Головна Статті Спорт інші види спорту У величі відмовлено: топ-5 спортсменів, кар'єра яких була безжально зруйнована
commentss Cтатті Всі новини

У величі відмовлено: топ-5 спортсменів, кар'єра яких була безжально зруйнована

У кожному виді спорту є спортсмени, спадщина яких не піддається сумніву і переоцінці. Деякі з них сприймають як належне, коли їм за життя встановлюють бронзові постаменти або інші пам'ятні знаки. «Забронзовівши» їм хочеться доводити свою спроможність вже зовсім в інших сферах, що деякі з них успішно і роблять

23 грудня 2020, 23:53 comments3005
Поділіться публікацією:








Але є в історії спортсмени, які могли б, на думку багатьох аналітиків і експертів, зруйнувати беззастережну спадщину деяких "небожителів" спортивного Олімпу. Багато з них вже ніколи й ніде не зіграють, і не вийдуть на майданчик або в ринг, але суперечки про їх потенційний велич ніколи не вщухнуть. "Коментарі" розбиралися, яких спортсменів суспільство недооцінює.

У величі відмовлено: топ-5 спортсменів, кар'єра яких була безжально зруйнована

Лен Біас

Складно уявити в 2020 році ситуацію, коли один з найперспективніших молодих баскетболістів виявився без надійної "опіки". Зараз кожен крок і твіт початківців зірок має свій резонанс серед фанатів і, потрапляючи в незручну або спірну ситуацію, не тільки спортсмен несе збитки, а й супутні "присоски" у вигляді спонсорів, рекламних агентів, маркетингових агентств і т.д. Тому смерть від передозування кокаїном в 1986 році, на другий день після драфту (драфт — у спорті, процедура вибору професійними командами гравців, які не заграні за жодну команду в лізі, — ред.), бачиться зараз чимось настільки дивним, далеким і авантюрним, що складно вписати таку ситуацію в сучасний спорт.

Експерти від баскетболу говорили про Біаса в університеті Меріленд приблизно так: Майкл Джордан і Лен Біас дивно схожі, але у Лена є хороший середній кидок.

Згодом, убита горем мати, прокоментує його смерть дуже точно: "Своєю смертю він зробив більше, ніж міг би зробити за життя". Так і сталося — НБА при Девіді Стерна посилили покарання за порушення антинаркотичної програми і посилили контроль за гравцями. А баскетбольний світ так і не дізнався про феноменальну обдарованості цього хлопця.


Володимир Ященко

Забутий український унікум із Запоріжжя, із зовнішністю голлівудського кіноактора, який виявився останнім чемпіоном світу в стрибках у висоту перекидним способом. Юнак, який відправив на смітник історії рекорд у юніорів ще одного великого радянського стрибуна Валерія Брумеля, взявши планку 222 см.

На зустрічі юніорських збірних США та СРСР в 1977 році в Річмонді (США) він стає, згодом, головним об'єктом американських спортивних журналістів і приголомшених глядачів. Ященко встановлює поспіль три рекорди: юніорський рекорд в 227 см, рекорд Європи в 231 і, нарешті, світовий рекорд в 223 сантиметри, поліпшивши рекорд американського стрибуна Дуайта Стоунз. У 1978 році Володимир Ященко встановив в Мілані новий рекорд для залів — 235 см, а в Тбілісі в тому ж році побив свій же світовий рекорд і стрибнув на 234 см. І це в неповних 20 років.

Тренер Валерія Брумеля, до якого іноді звертався Ященко за допомогою, так відгукувався про юнака: "Це був талант милістю Божою. Геній, чистий геній! Природа так його обдарувала, що навіть при видимих погрішності він витворяв неймовірні речі. По суті, злітав десь на 2,50, але через технічні помилки брав менше, ніж насправді міг. А скільки він міг — одному Богу відомо".

Підсумок його кар'єри сумний — розрив зв'язок коліна при підготовці до Кубку світу в Токіо і неможливість виступати на колишньому рівні. Після 1983-го він не бачив себе в спорті і пішов, по суті, в нікуди. У підсумку, зломлений життєвими обставинами Володимир Ященко пішов з життя в 40 років від зловживання алкоголем.


Айк Ібеабучі

Якщо говорити про ідеальну антропометрію, міць і стійкість в боксі, то найчастіше приходять на розум зовсім різні боксери. Майкл Грант мав значні габарити, наприклад, але абсолютно не знав, що з ними робити. Як часто говорили, боксер, який боїться вдарити в обличчя. А ось Девіду Туа, з його небувалою силою, часто не вистачало зросту проти високих суперників. Список можна звичайно продовжувати, але був в історії боксу один забутий чемпіон, доля якого зламалася, практично, на піку — це Айк Ібеабучі на прізвисько "Президент". Ідеальна антропометрія, швидкість і витривалість укупі з серйозною силою панчера.

Багато експертів пророкували йому зоряні роки в найпрестижнішому дивізіоні. Останньою його жертвою став фантастично обдарований Кріс Берд, який загрався і попався на важкий аперкот і крос від нігерійця. Був ним побитий та непереможений на той момент Девід Туа. Але саме в тому феноменальному бою з Туа, швидше за все, і сталося "коротке замикання" в голові "Президента". Чому б йому не відбутися, коли важковаговики в тому бою билися як легкоатлети, завдавши один одному в сумі 1730 ударів. Абсолютний рекорд. Айк переміг за очками, але пропустив від Туа стільки, що вистачило на все життя.

Життя потім дало пробоїну і привело Айка за ґрати, і на думку багатьох медичних експертів — бій з Туа безпосередньо вплинув на психічний стан нігерійця.


Пол Гаскойн

Дивним чином загублений талант Пола Гаскойна не завадив йому залишитися в серцях мільйонів англійських уболівальників, при цьому, колишній футболіст примудряється досі постійно потрапляти в рейтинги спортивних селебрітіс з різних приводів.

Гаскойн був одним з найталановитіших гравців свого покоління: чудові передачі, голи та все це на найвищому рівні виконавчої майстерності. Плюс до цього — дух справжнього воїна на полі. У 1988 році він вже став найдорожчим англійським футболістом, підписавши контракт з Тоттенхемом, а в 1990 на чемпіонаті світу, в півфіналі, розплакався як дитина після поразки в серії пенальті, зворушивши всіх англійських уболівальників.

Однією з причин, по якій "Газза" не зміг розкрити свій потенціал, стала травма коліна в півфінальному дербі, після якої йому вже було важко досягти колишнього рівня гри. Але головна, і найтриваліша — алкоголізм. Про його витівки поза футбольним полем знала вся Англія, запої, водіння напідпитку, побиття дружини. Все це рукотворні витівки Гаскойна у владі алкогольної залежності, до якої іноді додавалася пристрасть до кокаїну.

Пройшовши безліч реабілітаційних центрів, написавши книгу і опинившись за крок від в'язниці за сексуальні домагання, він залишається все тим же "Газзи", якого як "неприкаяного сина" люблять вболівальники. Найкраще його нинішній стан може охарактеризувати він сам: "Моя головна мрія? Побачити НЛО! Тоді я зможу лягти в могилу з почуттям абсолютного щастя. Безумовно, ці об'єкти існують. Упевнений, скоро я зможу побачити все своїми очима. І можете дивитися на мене як на ідіота — мені плювати".


Моніка Селеш

Жіночий теніс в 80-х і 90-х був схожий на конкурс старлеток, де щороку з'являлися обдарування, що заявляли про себе ще в шкільному віці. Марі Пірс виступала на професійних турнірах вже в 14 років, а Дженіфер Кіпріаті і того менше — в 13 років дійшла до двох фіналів в професійному турі.

Моніка Селеш також дуже впевнено розпочала кар'єру в 15 років, в 1989 році, дійшовши до півфіналу "Роллан Гарроса". А вже в наступному році вона стала тріумфатором, ставши наймолодшою тенісисткою, яка підкорила тенісний Олімп, і, це досягнення виявилося не по зубах ні однієї початкової зірці досі.

Їй пророкували майбутнє самої домінуючою тенісистки, адже досягнення, якими вона могла похвалитися, не досягнувши навіть 20-річного віку вражають: перемога в 8 "Великих шоломах", 32 титулу за все і перша ракетка світу за підсумком. Взагалі сама статистика з 1991 року по 1993 була приголомшливою — з 34 проведених турнірів, в 33 вона грала в фіналі і виграла в 22 з них. На "Великому Шоломі" зуміла виграти 55 зустрічей з 56.

Все змінило шокуюче напад в квітні 1993 року, коли божевільний шанувальник Штефи Граф, перестрибнувши через огорожу, встромив ножа в сидячу Моніку. Це була, нібито, помста, за перемогу над німецькою тенісисткою в фіналі.

Селеш вижила, відновилася тільки через два з половиною роки, і навіть показувала теніс високого рівня протягом декількох років. Але щось в ній вже було зламано. Не було тієї залізобетонної впевненості на корті, духу переможниці з максимальною концентрацією на перемогах.

Сама вона так відповіла на запитання про своє домінування в жіночому тенісі, якби не квітень 1993 го: "Звичайно, це серйозно вплинуло на мою кар'єру, але я не думаю про свою спадщину. Я живу справжнім".


Раніше "Коментарі" писали, що Росію відсторонили від наступних двох Олімпійських ігор.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини